Ο Λιλλήκας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους

O Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τη βουλή να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο και τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι από αυτούς εξαρτάται το μέλλον της Κύπρου… «πρέπει οι Κύπριοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι από αυτούς και μόνο εξαρτάται η τύχη της χώρας μας. Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν παθητικά από άλλους, να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα και το μέλλον των παιδιών τους. Είναι προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη, του καθένα από εμάς, η πορεία που θα ακολουθήσουν οι εξελίξεις. Ας στείλουμε όλοι μαζί στους ¨εταίρους¨ μας του Βορρά  το μήνυμα ότι οι εκβιασμοί τους δεν θα περάσουν».

«Η Συμφωνία αυτή οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και οικονομική καταστροφή,  αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.   Οι εκβιασμοί τους οποίους δέχθηκε ο κύριος  Νίκος Αναστασιάδης εκ μέρους των  εταίρων μας, είναι απαράδεκτοι και καταδικαστέοι. Δεν αποτελούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά περισσότερο θυμίζουν αποικιακές συμπεριφορές».
Ο Πρόεδρος, τονίζει ο κ. Λιλλήκας,  κρίνεται για την άτακτη υποχώρηση του. «Μετά βεβαιότητας η επικύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε απόσυρση των ξένων καταθέσεων και σε μαζική φυγή των ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Από αυτή την εξέλιξη, το κράτος θα έχει ετήσιες  απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το διάγγελμα του Προέδρου δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από μια ακατάσχετη κινδυνολογία.  Η κυβέρνηση οφείλει με υπεύθυνο  τρόπο να ενημερώσει τους πολίτες για το κατά πόσον ήταν δέκτης οποιασδήποτε πρότασης από τη ρωσική κυβέρνηση και ρωσικές εταιρείες ή από άλλες πηγές. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να ενημερώσει και για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων».

Ο Γιώργος Λιλλήκας εισηγείται:
–  Η βουλή να καταψηφίσει τα νομοσχέδια που επικυρώνουν τη συμφωνία η οποία αντίκειται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλώ τους βουλευτές να θέσουν το Εθνικό συμφέρον πάνω από την τυφλή κομματική πειθαρχία. Μόνη διέξοδος, αν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις Εθνικές προκλήσεις, είναι η προσφυγή στον κυρίαρχο λαό με δημοψήφισμα.
–  Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να δώσει οδηγίες στις Κυπριακές Τράπεζες, όπως τις επόμενες ημέρες λειτουργήσουν περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών οι οποίες θα επιτρέπουν στις κυπριακές εταιρείες και στους κύπριους πολίτες να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις
–   Η κυβέρνηση να καλέσει στην Κύπρο διεθνείς εταιρείες που
δραστηριοποιούνται στον τομέα του Φυσικού Αερίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο προπώλησης μέρους του ΦΑ από το οικόπεδο 12.
–   Η κυβέρνηση να μελετήσει την εναλλακτική λύση για εσωτερικό δανεισμό από κύπριους καταθέτες και μόνο, στους οποίους να παραχωρούνται δεκαετή ομόλογα της ΚΡΕΤΥΚ, με ελκυστικό επιτόκιο το οποίο θα αποπληρωθεί με τη λήξη των ομολόγων. Η λύση του εσωτερικού δανεισμού μπορεί να ικανοποιήσει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης, έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί  πλήρως από τη όποια συμφωνία και  δάνειο από την Τρόικα και το Γιούρογκρουπ.
–  Η Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εταιρειών και φυσικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες Άρνηση του Προέδρου και της  κυβέρνησης του να μελετήσουν  εναλλακτικές λύσεις και επιλογές, σημαίνει ανάληψη τεράστιων πολιτικών και εθνικών ευθυνών.