Ο Λίβανος γέμισε παιδιά που ζητιανέυουν

Το 43% των παιδιών των δρόμων αποζούν από την επαιτεία, ενώ πλανόδιοι πωλητές είναι το 37%. Τα περισσότερα παιδιά βγήκαν στην αγορά σε ηλικία 7 με 14 ετών..

Περισσότερα από 1.500 παιδιά των δρόμων ζουν στον Λίβανο και σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών προέρχονται από τη Συρία.

Αυτό αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και την οποία συνυπογράφουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF και η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children International. Η έκθεση επισημαίνει ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά επιβιώνουν ζητιανεύοντας ή κάνοντας τους μικροπωλητές στους δρόμους.

Ο αριθμός των παιδιών που επαιτούν σε πόλεις του Λιβάνου είναι η πιο απτή απόδειξη της κρίσης προσφύγων που βιώνει η χώρα, σημειώνει το Reuters. Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Σύρους που έχουν καταφύγει στη γειτονική τους χώρα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο.

Τα παιδιά αυτά κερδίζουν κατά μέσον όρο την ημέρα λιγότερα από 12 δολάρια και τουλάχιστον τα μισά από αυτά είναι ηλικίας από 10 ως 14 ετών, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Η πρόσφατη εισροή προσφύγων από τη Συρία, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, έχει σαφώς οξύνει το πρόβλημα, αλλά με κανένα τρόπο δεν είναι η βασική αιτία ή συνέπεια του ότι τα παιδιά ζουν ή εργάζονται στους δρόμους», όπως αναφέρεται. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κοινωνική απομόνωση, η φτώχεια, το οργανωμένο έγκλημα και η εκμετάλλευση των παιδιών εν γένει ευθύνονται επίσης.

Η έκθεση, η οποία είχε και την υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας του Λιβάνου, αναφέρει ότι το 43% των παιδιών των δρόμων αποζούν από την επαιτεία, ενώ πλανόδιοι πωλητές είναι το 37%. Τα περισσότερα παιδιά βγήκαν στην αγορά σε ηλικία 7 με 14 ετών και το 42% από αυτά είναι αναλφάβητα. Η πλειονότητα εργάζεται τουλάχιστον έξι μέρες την εβδομάδα και 8,5 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.