Ο Κρεγκ Ράιτ είναι ο πατέρας του Bitcoin

Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC και μεταδόθηκε σήμερα, ο αυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ επιβεβαίωσε ότι είναι ο δημιουργός του εικονικού νομίσματος Bitcoin, δίνοντας τέλος σε ένα μακρόχρονο μυστήριο για την ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin.000

Τον περασμένο Δεκέμβριο το όνομα του Ράιτ είχε ακουστεί ξανά και έγκυρες ιστοσελίδες τον παρουσίαζαν ως τον «πατέρα» του Bitcoin, όμως κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν αυτό όντως ίσχυε, αφού κατά το παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες «αποκάλυψης» του Σατόσι Νακαμότο δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Όμως πλέον είναι επίσημο, καθώς ο ίδιος έστειλε στο BBC, τον Economist και το GQ στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτός πραγματοποίησε την πρώτη συναλλαγή με bitcoins.

«Κάποιοι θα το πιστέψουν, κάποιοι όχι, και για να σας πω την αλήθεια δε με νοιάζει», είπε ο Ράιτ στο BBC, εξηγώντας πως αποκαλύπτεται για να σταματήσουν να κυνηγούν τον ίδιο και τους δικούς του ανθρώπους.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν ενδιαφέρεται να γίνει «σταυροφόρος» του bitcoin, και δηλώνει απογοητευμένος που αναγκάστηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. «Θα προτιμούσα να μην το έκανα. Θέλω να δουλέψω, θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που θέλω να κάνω. Δε θέλω λεφτά. Δε θέλω φήμη. Δε θέλω να με λατρεύουν. Θέλω απλά να με αφήσουν ήσυχο», ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ράιτ εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο bitcoins, που σήμερα αξίζουν περίπου 393 εκατομμύρια ευρώ.