Ο Κοτζιάς αποκαλύπτει το όνομα Κύπριου πολιτικού αρχηγού που ζήτησε την παύση του

Ο Κοτζιάς αποκαλύπτει το όνομα Κύπριου πολιτικού αρχηγού που ζήτησε την παύση του

Ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στο βιβλίο του «Η λογική της λύσης» (Εκδόσεις Gutenberg 2020), που ασχολείται κυρίως με το Μακεδονικό Ζήτημα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκάλυψε το όνομα Κύπριου πολιτικού αρχηγού, ο οποίος είχε ζητήσει την παύση του.

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις που έλαβε μέρος και ο ίδιος ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και στη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός κανονικού κράτους που θα τερμάτιζε τη Συνθήκη Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.

Γράφει,  ο Κοτζιάς στο «Η λογική της λύσης» (σελ. 443-444):

«Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κυπριακό το σλόγκαν που κυριαρχούσε στις συζητήσεις μέχρι το Κραν Μοντανά ήταν ότι ‘κάθε προηγούμενη διαπραγμάτευση ήταν και καλύτερη της επόμενης’. Ότι ‘κάθε νέα διαπραγμάτευση ξεκινά από χειρότερο σημείο’. Αναστροφή αυτής της πορείας έγινε στο Κραν Μοντανά, διότι εκεί η ελληνική διπλωματία κατάφερε να επιβάλει ως κεντρικό σημείο την αναγνώριση της θέσης ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει φυσιολογικό κράτος, να καταργηθούν δε οι δύο Συνθήκες που συνόδευαν τη Συμφωνία της Ζυρίχης, δηλαδή εκείνης της λεγόμενης ‘Συμμαχίας’ και των ‘Εγγυήσεων’. Θέσεις που υιοθετήθηκαν από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, προωθήθηκαν από την ελληνική διπλωματία όχι μόνο ενάντια στις τουρκικές ακρότητες και στις βρετανικές συμπεριφορές, αλλά και ενάντια σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της αντίληψης που είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα κομμάτι της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ».

Στην υποσημείωση της παραπάνω αναφοράς, στην ίδια σελίδα του βιβλίου, συγκεκριμένα, στην σελίδα 444, στην υποσημείωση 31 σημειώνει:

«Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία της νέας ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, πέραν ασφαλώς του ίδιου του Α. Τσίπρα, ήταν ο Κ. Καραμανλής και στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση στη Γενεύη τον Γενάρη του 2017, είχα μετακινηθεί την ίδια μέρα στο Παρίσι (για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό) και την επομένη στις Βρυξέλλες (για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ) και ο Ά. Κυπριανού, Γραμματέας του ΑΚΕΛ (που συμπεριφερόταν στο θέμα σαν να ήταν συγκυβερνήτης της Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Γ. Κατρούγκαλο, έθεσε ζήτημα στον Τσίπρα, κατά τις πληροφορίες της εποχής, απομάκρυνσής μου από το Υπουργείο Εξωτερικών».