Ο κορωνοϊός σάρωσε και τα κρυπτονομίσματα τον Μάρτιο περισσότερο από το «κρυπτο-κραχ» του 2018

Η κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊου σάρωσε ακόμα και τα κρυπτονομίσματα όσον αφορά της επιδώσεις του Bitcoin για τον Μάρτιο.

Μία μαζική έξοδος των επενδυτών από την κατοχή asset ρίσκου, όπως το Bitcoin, ώθησε το κρυπτονόμισμα σε πτώση περίπου 25% τον Μάρτιο, με την ισοτιμία να ανέρχεται στα 6.500 δολάρια ανά Bitcoin. Η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη που έχει κάνει το νόμισμα από τον Νοέμβριο του 2018, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει και το ράλι πτώσης του το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους εννέα μήνες σε μηνιαίο επίπεδο, το Bitcoin έχει πρασινίσει το ταμπλό μόλις δύο φορές, ενώ οι υπόλοιπες επτά ήταν μειωμένα κέρδη.

Η κίνηση αυτή υπονόμευσε την ιδέα ότι το κρυπτονόμισμα αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, καθώς με το ξέσπασμα της ύφεσης λόγω κορωνοϊού όλοι έτρεξαν να πουλήσουν κρυπτονομίσματα για να έχουν ρευστό, με τις μετοχές και τα μέταλλα να σημειώνουν πρωτόγνωρη βουτιά.

«Το Bitcoin είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό εργαλείο, οπότε σε τέτοιου είδους αγορές είναι φυσικό κάποιος που έχει πολλά Bitcoin να θέλει να ξεφορτώσει», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της αγοράς της Oanda.

«Αν όλοι κρατούσαν κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιο τους, τότε φαντάζομαι ότι θα ήταν ψηλά στον κατάλογο των τοποθετήσεων που θα κάλυπταν ζημιές σε άλλες αγορές» πρόσθεσε.

Σε γενικό επίπεδο, τα κρυπτονομίσματα χτυπήθηκαν πολύ από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει ύφεση -την χειρότερη για τα σύγχρονα δεδομένα.

Στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, το Litecoin έχασε τον Μάρτιο 35%, το XRP έχασε 25%, το Etherium έπεσε περισσότερο από 40%. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μειώθηκαν οι φωνές πολλών αναλυτών ότι σε ασταθείς περιόδους τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο.

Άξιο σημασίας είναι ότι στις 12 Μαρτίου το Bitcoin έχασε 27%, η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια που είχε τα τελευταία επτά χρόνια.

«Η αστάθεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι αρκετά νέα τα κρυπτονομίσματα και τα ποσοστά αποδοχής είναι ασταθή, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλα επίπεδα κερδοσκοπίας», γράφει σε σημείωμα ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics.