Ο κορωνοϊός μετέτρεψε το ισχυρότερο νόμισμα της Ασίας σε ένα από τα χειρότερα

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι βαριές και στην αγορά συναλλάγματος, καθώς το ισχυρότερο νόμισμα της Ασίας για το 2019 μετατράπηκε σε ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το μπατ Ταϊλάνδης που από τις αρχές του 2020 έχει χάσει 4,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μειώνοντας κατά το ήμισυ τα κέρδη του, καθώς το 2019 έφτασε να κερδίζει 7,9%.

Σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ταϊλάνδης, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό, επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα μειωθεί η ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η Trinh Nguyen, οικονομολόγος της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΝΑ Ασίας έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από την εξωτερική ζήτηση και κυρίως από την Κίνα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο CNBC, τα τουριστικά έσοδα από την Κίνα αντιστοιχούν στο 2,7% του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης, ενώ οι εξαγωγές στην Κίνα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της χώρας.

«Γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα επέλθει πλήγμα στον τουρισμό», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αποτελέσουν κι αυτές βαρίδι στην οικονομία της Ταϊλάνδης που μετά βίας φθάνει τα 500 δισ. δολ. Γι’ αυτό και, όπως λέει, η Νatixis μείωσε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ σε μόλις 2,2% φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι ότι η Ταΐλάνδη είναι πολύ μακριά από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα για την επίτευξη υψηλού εισοδήματος σε περίπου μια δεκαετία.