Ο κορωνοϊός έπληξε το ποδόσφαιρο: Ποιοι σύλλογοι παρέμειναν κερδοφόροι και ποιοι έχασαν… από τα αποδυτήρια

Η πανδημία στέρησε τη χαρά από τους φιλάθλους ποδοσφαιρικών ομάδων να βρεθούν στα γήπεδα και στο πλευρό των αγαπημένων τους συλλόγων προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονο προβληματισμό ακόμη και σε δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων οι οποίοι έβλεπαν τα έσοδα των ομάδων τους να μειώνονται κατακόρυφα.

Το ταμείο είναι … μείον!
Σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης KPMG Football Benchmark 2021, η συνολική αξία των 32 μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου μέσα σε μόλις 12 μήνες συρρικνώθηκε κατά 15%.

Στις αρχές του έτους μάλιστα, τα συλλογικά έσοδα των ομάδων υπολογίζονταν σε 33,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο επτά από τους συνολικά 32 κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης ανέφεραν καθαρό κέρδος.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος για τον οποίο τον περασμένο μήνα, μερικές από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, συμπεριλαμβανόμενων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, ανακοίνωσαν τα πλάνα τους για τη δημιουργία μιας δικής τους κλειστής λίγκας, της Super League. To τουρνουά της ελίτ υποσχόταν να φέρει ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο και κυρίως … δισεκατομμύρια σε κέρδη. Οι ομάδες αυτές όμως ήρθαν αντιμέτωπες με την οργή των ποδοσφαιρικών θεσμών και ιδίως των φιλάθλων τους και τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους ναυάγησαν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε, φίλαθλοι ομάδων όπως της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και της Άρσεναλ ζήτησαν από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες τους – τις οικογένειες Glazer και Kroenke αντίστοιχα – να παραιτηθούν και να πουλήσουν τα μερίδιά τους. Ο Stan Kroenke ωστόσο, ιδιοκτήτης της Άρσεναλ, με αξία περίπου 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, και ο γιος του Josh δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πουλήσουν την ομάδα.

Σύμφωνα, πάντως, με την έκθεση, η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει στην κορυφή των πιο ακριβών ομάδων στον κόσμο. Στη δεύτερη θέση είναι η Μπαρτσελόνα, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποχώρησε στην τρίτη θέση. Ακολουθούν οι Γερμανοί της Μπάγιερν και οι Βρετανοί της Λίβερπουλ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Άρσεναλ είναι η ομάδα η οποία επλήγη περισσότερο από την πανδημία και πλέον βρίσκεται στην 11η θέση υπέστη μία με αξία μόλις 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.