Ο κορονοϊός μας κτυπά την πόρτα του σπιτιού. Ας την κλείσουμε…

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο είναι σαφώς πρωτόγνωρα. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει μία τέτοια κρίση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το οποίο επηρεάζει και τη δική μας πραγματικότητα, σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Η Κύπρος είναι ενώπιον μίας μεγάλης κρίσης, κυρίως στους τομείς της υγείας και της οικονομίας. Τώρα είναι η ώρα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπου όλοι πρέπει να πειθαρχήσουμε στα πρωτόκολλα που εξέδωσε το Κράτος και να κάνουμε πράξη το σλόγκαν: Μένουμε Σπίτι. Μένουμε σπίτι για τα δικά μας πρόσωπα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και για να περιορίσουμε την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα σαφώς τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, που στόχο έχουν σαφώς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν δημιουργήσει οικονομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Δημοκρατίας.

Για το λόγο αυτό ως ΕΛΑΜ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ευελπιστώντας πως η υιοθέτησή τους θα συμβάλει στην ανακούφιση όλων των Ελληνοκυπρίων που αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση:

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

• Κατάργηση δικαιώματος εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας από Τράπεζες και Οργανισμούς Διαχείρισης Δανείων
• Δικαίωμα αναστολής δόσεων, χωρίς να επιβληθούν τόκοι, στους υπαλλήλους που έχει επηρεαστεί το εισόδημα τους και στις εταιρίες που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 25%, σε περίοδο ανακήρυξης εκτάκτου ανάγκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Δεν θα λογίζονται ως Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια
• Επιπρόσθετη παράταση «Αποδοχής Αιτήσεων» για το Σχέδιο Εστία, ώστε να δοθεί στους δανειολήπτες μία δεύτερη ευκαιρία, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας
• Οριζόντιο κούρεμα υπερχρεώσεων των δανείων
• Μείωση του δανείου κατά 15% για συνεπείς δανειολήπτες. Νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί στην αποφυγή αύξησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και κίνητρο προς τους καλοπληρωτές.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

• Για τις επιχειρήσεις παραχώρηση δικαιώματος ορίου παρατραβήγματος μέχρι 10% του περσινού turnover με μέγιστο ποσό τις 50.000 ευρώ χωρίς επιπρόσθετες εξασφαλίσεις. Με αυτό το μέτρο θα δώσουμε περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να αποφύγουμε είτε το κλείσιμό τους είτε την απόλυση προσωπικού
• Στήριξη στους ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Το κράτος οφείλει να τους σταθεί αρωγός και να τους εξασφαλίσει οικονομικά από την απώλεια εισοδημάτων. Τα μέτρα μέχρι σήμερα τους αφήνουν εκτεθειμένους.
• Κατάργηση του ετήσιου μνημονιακού τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις
• Αναστολή υποχρέωσης καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα
• Ανακούφιση από τα δυσβάστακτα ενοίκια, σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιλέξουν να διατηρήσουν σταθερούς τους μισθούς των υπαλλήλων τους και να μην απολύσουν κόσμο.
• Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και καταβολής της οικονομικής στήριξης στους επηρεαζόμενους
• Διεύρυνση κριτηρίων για επιδόματα ανεργίας και εξασφάλιση των εποχιακών εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στη βιομηχανία του τουρισμού
• Ένταξη στο σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων των εταιρειών που απασχολούνται στο τομέα των μεταφορών και του τουρισμού (ταξί/λεωφορεία/ενοικιάσεις οχημάτων)

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

• Κυβερνητικό σχέδιο για προώθηση της ντόπιας παραγωγής με στόχο την αυτάρκεια σε βασικά αγαθά – Στήριξη στον πρωτογενή τομέα (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς κ.ο.κ.) και στον δευτερογενή τομέα παραγωγής
• Αποζημίωση κτηνοτρόφων σε περίπτωση κλεισίματος γαλακτοβιομηχανίας, αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα παράδοσης της παραγωγής τους
• Κατάργηση δημοτικών τελών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο βρισκόμαστε σε περίοδο έκτακτης ανάγκης

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

• Αισθητή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού
• Αναστολή αποκοπής παροχής ηλεκτρισμού, σε περίοδο εκτάκτου ανάγκης
• Οικονομική ενίσχυση όλων των φορολογούμενων πολιτών της Δημοκρατίας, όπως είχε πράξει προ δεκαετίας και η Αυστραλία όταν αντιμετώπισε τεράστια οικονομική κρίση

Τα πιο πάνω είναι μόνο κάποια από τα μέτρα τα οποία προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευελπιστώντας να συμβάλουν θετικά στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες στην οικονομία, για να αποφευχθεί η παράλυσή της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλο το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στέκονται στην πρώτη γραμμή για να κρατήσουν τους πολίτες της Κύπρου υγιείς και ασφαλείς.

Επίσης, άξιοι συγχαρητηρίων είναι και όλοι όσοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας και μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή.

Σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, ένα μεγάλο μπράβο και ένα ακόμη πιο μεγάλο ευχαριστώ από εμάς.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας