Ο Κορνηλίου καταγγέλει στα Η.Ε. την τουρκική προκλητικότητα

Με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, που απεστάλη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά αλιευτικών πλοίων που φέρουν την Κυπριακή Σημαία, τόσο εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου όσο και στην ανοικτή θάλασσα.

Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, με αριθμό Α/73/406.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καταγράφει στην επιστολή του περιστατικά που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, όπου τουρκικά περιπολικά πλοία παρενόχλησαν και εμπόδισαν αλιευτικό σκάφος υπό Κυπριακή Σημαία, από το να διεξάγει προγραμματισμένες αλιευτικές δραστηριότητες, εξουσιοδοτημένες από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κύπρου, σε ανοικτή θάλασσα. Πρόσθεσε ότι το πλήρωμα διατάχθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή με την απειλή ότι θα συλληφθεί.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρει επίσης ότι τουρκικά περιπολικά πλοία επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε σκάφος υπό Κυπριακή Σημαία, με σκοπό να το επιθεωρήσουν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ανοικτή θάλασσα, σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων από την τουρκική ακτή.

Επιπλέον, στις 21 Σεπτεμβρίου, σκάφη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, παρενόχλησαν και συνέλαβαν το πλήρωμα αλιευτικού σκάφους υπό Κυπριακή Σημαία, εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έκτοτε, το πλήρωμα του σκάφους, που είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας, κρατείται παράνομα από της κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας και την παράνομη Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο κ. Κορνηλίου, στην επιστολή του υπενθυμίζει πως δυνάμει των άρθρων 87 (1) (e) και 116 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η αλιεία σε ανοικτές θάλασσες συνιστούν πτυχή της αρχής της ελευθερίας των θαλασσών. Αυτό που απορρέει από την ελευθερία των θαλασσών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 89 της Σύμβασης, είναι ότι κανένα Κράτος δεν μπορεί νομίμως να διεκδικήσει την υπαγωγή οποιουδήποτε μέρους της ανοικτής θάλασσας υπό την κυριαρχία του. Αναφέρει επίσης πως είναι η Σημαία Κράτους που απολαμβάνει την αποκλειστική δικαιοδοσία πάνω από σκάφη που φέρουν τη Σημαία του στην ανοικτή θάλασσα σύμφωνα με το άρθρο 92 της Σύμβασης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει πως είναι σαφές ότι η συμπεριφορά των τουρκικών περιπολικών πλοίων παραβιάζουν την ελευθερία αλιείας στην ανοικτή θάλασσα και έρχονται σε αντίθεση με την αποκλειστική δικαιοδοσία του Κράτους Σημαίας, δηλαδή της Κύπρου.

Επιπλέον, σημειώνει, πως η Τουρκία, η οποία δυστυχώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξακολουθεί να δεσμεύεται με τους προαναφερθέντες κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Ο κ. Κορνηλίου τόνισε πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητά τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα, ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, δηλαδή να τηρεί την αρχή της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της αλιείας. Επιπλέον, καταλήγει στην επιστολή, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να απέχει από πράξεις που επιδεινώνουν την ένταση στην περιοχή και να σέβεται την αποκλειστική δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των πλοίων που φέρουν τη Σημαία της και την κυριαρχία να ρυθμίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες εντός των χωρικών της υδάτων.