Ο κληρικός Χασάν Ρουανί, νέος Πρόεδρος του Ιράν

Αλλαγή φρουράς στο Ιράν, με τον Χασάν Ρουανί να αναλαμβάνει πλέον την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο μετριοπαθής κληρικός αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών με 18,6 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 51%.

Ο Ρουανί επιβεβαίωσε έτσι τα προγνωστικά που έγειραν αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, από τη στιγμή που στην υποψηφιότητά του συσπειρώθηκε το ιρανικό μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο μαζί και με τους πρώην προέδρους Χαταμί και Ραφσαντζανί.

Οι πολίτες του Ιράν έδειξαν καθαρά πως επιθυμούν την αλλαγή στην πορεία της χώρας, ψηφίζοντας τον Ρουανί. Ο 64χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος ουκ ολίγες φορές εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του προκατόχου του Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τις εμπρηστικές αντιδυτικές δηλώσεις του με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και την κακοδιαχείριση στα οικονομικά.

Ο ίδιος ο Ρουανί έχει δεσμευθεί πως θα ακολουθήσει πιο δημιουργικούς δρόμους στο διπλωματικό κομμάτι. Προφανής σκοπός του, να χαλαρώσει το πλέγμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, ώστε η οικονομία της χώρας να μπορέσει να πάρει αναπτυξιακές ανάσες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ξεπέρασε το 72%. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ωστόσο, σε αντίθεση με το 2009, δεν παρατηρήθηκαν βίαια επεισόδια.