Ο Κιμ θα υπογράψει ειρήνη μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας 65 χρόνια μετά;

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Νότιας Κορέας μπορεί να επισκεφθούν τη Βόρεια Κορέα για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες για την πρώτη σύνοδο κορυφής από το 2007, όπου ο Νότος ελπίζει ότι ο Βορράς θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι βουλευτές από τα δύο κράτη πιστεύεται ότι διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες μιας κοινής δήλωσης που θα μπορούσε να σκιαγραφήσει τον τερματισμό του πολέμου, ανέφερε το CNBC, επικαλούμενο την εφημερίδα Munhwa Ilbo.

Αφού συναντήθηκε με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Πιονγκγιάνγκ τον Μάρτιο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο Κιμ είχε δεσμευτεί να αποπυρηνικοποιήσει την κορεατική χερσόνησο και είχε εκφράσει την προθυμία του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ

Οι δύο πλευρές πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας την Τετάρτη και τότε ο επικεφαλής των πληροφοριών της Νότιας Κορέας, Σου Χουν ή ο σύμβουλός εθνικής ασφάλειας, Τσανγκ Έουι-γιονγκ, θα μπορούν να επισκεφθούν το Βορρά για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο προσωπάρχης του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

Η σύνοδος της 27ης Απριλίου μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν και του Κιμ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο συνοριακό χωριό Πανμουνγιόμ.

“Ακόμα κι αν οι ειδικοί μας απεσταλμένοι επιβεβαίωσαν την αποπυρηνικοποίηση, είναι τελείως διαφορετικό το να το επιβεβαιώσουν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους και να το βάλουν σε κείμενο”, είπε ο Im.

“Αναμένουμε ότι η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει τη βούληση αποπυρηνικοποίησης (της Βόρειας Κορέας) και ελπίζουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία με το Βορρά για το θέμα”, ανέφερε.

Ο Moon επανεξετάζει ένα πλαίσιο της δήλωσης που θα μπορούσε να ονομαστεί «η διακήρυξη της 27ης Απριλίου» ή «η διακήρυξη του Πανμουνγιόμ», είπε.

Η δήλωση θα επικεντρωθεί πιθανώς σε ζητήματα αποπυρηνικοποίησης και ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και σε βελτίωση των σχέσεων, όχι μόνο μεταξύ των δύο «Κορεών» αλλά και με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο «Σπίτι της Ειρήνης», ένα κτίριο της Νότιας Κορέας μέσα στο Πανμουνγιόμ, καθιστώντας τον Κιμ, τον πρώτο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που θα πατήσει πόδι στο Νότο από τον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-53.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τη ζωντανή κάλυψη μέρους της συνάντησης, είπε ο Im.

Η Βόρεια Κορέα και ο πλούσιος Νότος είναι τεχνικά ακόμα σε πόλεμο, επειδή ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συνθήκη. Οι ΗΠΑ έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα μετά τη σύγκρουση.