Ο Καναδάς επέτρεψε στην NSA εκτενείς παρακολουθήσεις στη σύνοδο G20

Ο Καναδάς επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να διενεργήσει εκτενείς παρακολουθήσεις στο Τορόντο, το 2010, κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Canadian Broadcasting Corp που επικαλείται στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τον πρώην τεχνικό της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οι ΗΠΑ φέρονται ότι είχαν μετατρέψει την πρεσβεία τους στην Οτάβα σε κέντρο διοίκησης ασφαλείας κατά την επιχείρηση της εξαήμερης παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνταν εκείνο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση δεν ήταν κρυφή από τις καναδικές αρχές. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του CBC, τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν τους ακριβείς στόχους της επιχείρησης της NSA, αλλά αναφέρουν ότι οι υποκλοπές στο πλαίσιο της αποστολής της NSA στη σύνοδο στο Τορόντο είχαν σκοπό την “παροχή υποστήριξης σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική”.