Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Topshop στο χείλος της χρεοκοπίας

Ο όμιλος Arcadia του Φίλιπ Γκριν,- ιδιοκτήτη δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως η Topshop και η Topman – είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας σε μια προσπάθεια διάσωσης της επιχείρησης.

Ο όμιλος που είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται δραματικά λόγω του αναγκαστικού λουκέτου στα καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναγκάζεται τώρα να υποβάλει αίτηση για διαχείριση των χρεών του ζητώντας την συμβολή των πιστωτών του.

Η ένταξη της Arcadia σε ένα πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 13.000 θέσεις εργασίας και 500 καταστήματα.

Μια προσφορά ακάλυπτου δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών (66,6 εκατομμύρια δολάρια) από τον ανταγωνιστή του Γκριν, Μάικ Άσλεϊ δεν θεωρήθηκε σοβαρή πρόταση και δεν κατάφερε να αλλάξει τα σχέδια της Arcadia προκειμένου να μην υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είναι πιθανό να εφαρμόσει τη λεγόμενη διοίκηση light-touch, κατά την οποία η υπάρχουσα παραμένει διοίκηση ωστόσο πλέον είναι υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων της Deloitte LLP. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστότοποι και τα καταστήματα με όλες τις μάρκες Arcadia θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της Arcadia και της Deloitte δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος.

Η περίπτωση της Arcadia αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη υπόθεση αφερεγγυότητας λιανικού καταστήματος για το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν τομέα που έχει ήδη χάσει περισσότερες από 125.000 θέσεις εργασίας στη χώρα από τον Ιανουάριο. Θα σηματοδοτούσε επίσης το τέλος εποχής για τον Γκριν, ο οποίος κάποτε είχε χαρακτηριστεί και ως βασιλιάς της «High Street».

Η όμιλος του Γκριν φαίνεται πως ακολουθεί το παράδειγμα του Ντέμπενχαμς, του γνωστού λιανοπωλητή πολυκαταστημάτων, που υπέβαλε και εκείνος αίτηση για ρύθμιση των χρεών του τον περασμένο Απρίλιο. Η επιχείρηση κατάφερε να παρέμεινε ζωντανή έπρεπε ωστόσο να αναζητήσει νέο αγοραστή ή κάποια νέα χρηματοδότηση.

Όπως οι περισσότεροι λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι και η Arcadia προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες με την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επιβολή του δεύτερου γενικού lockdown στην Αγγλία, όμως, άσκησε μεγαλύτερη πίεση στην εταιρεία που που αναγκάστηκε να διατηρήσει κλειστά τα καταστήματά της όλο το Νοέμβριο και δεν μπόρεσε να βρει άλλη λύση για να κρατηθεί ζωντανή.

Την Παρασκευή, με ανακοίνωση της η εταιρεία δήλωσε πως εξετάζει «μια σειρά από επιλογές έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων μας».

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι έμποροι λιανικής ήτα αντιμέτωποι με τα υψηλά ενοίκια, τον αυξημένο ανταγωνισμό αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές. Πέρυσι, ο όμιλος Γκριν πραγματοποίησε μια εταιρική εθελοντική συμφωνία, μια άλλη μορφή διαδικασίας αφερεγγυότητας, που προϋπέθετε το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος. Οι πιο πρόσφατοι καταχωρημένοι λογαριασμοί της Taveta Investments Ltd., της μητρικής εταιρείας της Arcadia, αποκάλυψαν ζημία για την εταιρεία που αγγίζει τα 177 εκατομμύρια λίρες μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Από τότε, οι συνθήκες της αγοράς έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.