Ο Ζερόμ ξανά στο φως της δημοσιότητας

Τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό ύψους 600.000 ευρώ παραδέχθηκε ότι είχε τελικά ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καουζάκ. Ο Ζερόμ Καουζάκ είχε παραιτηθεί στις 19 Μαρτίου ενώ τότε δεν είχε παραδεχθεί ότι είχε στην κατοχή του τέτοιο λογαριασμό. Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει τότε την παραίτηση του και ότι ξεκινούσσε δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ περιήλθε σε δυσχερή θέση, καθώς σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές πιθανότατα είναι δική του η φωνή που ακούγεται σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο να παραδέχεται ότι έχει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα. Την υπόθεση είχε φέρει τότε στο φως η ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Η προκαταρκτική έρευνα για την ύπαρξη λογαριασμού είχε ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου και οι πρώτες αποκαλύψεις έγιναν σε μια περίοδο που ο υπουργός είχε αρχίσει επαφές με τους συναδέλφους του για να καθορίσει τι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν στα υπουργεία ώστε να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο 60χρονος Καϊζάκ, που είναι γιατρός, είχε κάνει περιουσία χάρη στις εμφυτεύσεις μαλλιών.

Μέχρι τώρα αρνούνταν κατηγορηματικά ότι διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, όμως τον Μάρτιο η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκινά δικαστική έρευνα σε βάρος του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τη Mediapart, ο λογαριασμός που διατηρούσε ο Καϊζάκ στην τράπεζα UBS έκλεισε το 2010 και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη. Τον Δεκέμβριο η ιστοσελίδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ένας άνδρας ο υπουργός Προϋπολογισμού κατά τον δικτυακό τόπο ακουγόταν να παραδέχεται την ύπαρξη λογαριασμού στην Ελβετία.