Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν συμπαραγωγή των S-500..!

Συμπαραγωγή των νέων υπερσύγχρονων ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-500, πρότεινε η Τουρκία στη Ρωσία, όπως αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο 24TV.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να αναπτύξει τους S-400 σε τουρκικό έδαφος, παρά τις αμερικανικές ενστάσεις κι αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Άγκυρα στη συμπαραγωγή του νέου ρωσικού υπερόπλου.

«Πέρα από τους S-400 πρότεινα στη Ρωσία την συμπαραγωγή των S-500», είπε, χωρίς να αποκαλύψει τι του απάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τις στρατηγικές στρατιωτικές της δυνατότητες.

Το σύστημα S-500 που θα αντικαταστήσει τους S-400 θα διαθέτει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές. Βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης και όπως έχει πει παλαιότερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, θα αρχίσει να παραδίδεται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2020. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντίμτρι Ρογκόζιν είχε αποκαλύψει ότι η παραγωγή των εποχούμενων S-500 είχε ήδη ξεκινήσει στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κυρίως από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε ότι δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα για τους S-300.

«Η Ελλάδα έχει S-300. Δεν λέτε τίποτε σ’ αυτούς αν και έχουν S-300. Αυτά τα συστήματα έχουν επίσης αναπτυχθεί και στη Συρία, εκτός του ΝΑΤΟ και δεν λέτε τίποτε. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την Τουρκία. Είναι αδιανόητο», είπε.