Ο Ερντογάν… οι patriot… και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

  • Οι νέες αναταραχές στη λίρα ήρθαν την ώρα που ο Ερντογάν ζήτησε άδεια από τις Η.Π.Α. να αναπτύξουν δυο συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot…

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες για μια ακόμα μέρα πλημμύρισαν την αγορά με δολάρια για να ανακόψουν τη σταθερή κατρακύλα της τουρκικής λίρας -κατ’ εντολήν του καθεστώτος.

Πούλησαν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μόνο την Πέμπτη για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας, σύμφωνα με δύο traders που είχαν γνώση και μίλησαν στο Bloomberg.

Οι συναλλαγές συνέβαλαν στη συγκράτηση ζημιών στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο ωστόσο υποχώρησε κατά 0,4% στο χαμηλό εννιαμήνου των 6,1079 λιρών ανά δολάριο.

Τα ομόλογα αναφοράς υποχώρησαν με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά πάνω από 12%. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηριου της Κωνσταντινούπολης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε.

Οι νέες αναταραχές στη λίρα ήρθαν την ώρα που ο Ερντογάν ζήτησε άδεια από τις Η.Π.Α. να αναπτύξουν δυο συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot στα νότια σύνορά της με τη Συρία για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις δυνάμεων από τη γειτονική χώρα.

Τα ρίσκα πολλαπλασιάζονται για την Τουρκία και επιδεινώνουν την κακή συμπεριφορά των τουρκικών μετοχών και ομολόγων – που έχουν ούτως ή άλλως «απέναντι» ένα ισχυρό δολάριο και έναν κύκλο χαλάρωσης επιτοκίων που έχει ωθήσει τα πραγματικά επιτόκια κάτω από το μηδέν και οδηγούν και πάλι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε έλλειμμα.

Τα κόλπα του Ερντογάν
Για να βοηθήσουν στην στήριξη της τουρκικής λίρας, οι κρατικές τράπεζες παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας δολάρια.

Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει τις πράξεις ανταλλαγής σε συνάλλαγμα προκειμένου να δυσχεράσουν τους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν ενάντια στη λίρα.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι παρά το ότι οι κρατικές τράπεζες ρίχνουν στην αγορά δολάρια κάθε μέρα, η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί», είπε ο Τίμοθυ Ας υπέυθυνος στρατηγικής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο.

Check Also

Λονδίνο: Ζητούνται οδηγοί ταξί… από εταιρεία με πρώτο μισθό 5.000 λίρες

Το ποσό των 5.000 λιρών, δηλαδή περίπου 5.930 ευρώ, δίνει σε οδηγούς για εργασία ενός …

Καναδάς: Start up τροφοδοτεί ολόκληρη πόλη με θερμότητα από την εξόρυξη bitcoin

Τι σχέση μπορεί να έχει το bitcoin με τη θέρμανση; Μία start up στον Καναδά …