Ο Ερντογάν αυτοδιορίστηκε… επικεφαλής του Ταμείου Πλούτου της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε… τον εαυτό του πρόεδρο του κρατικού ταμείου πλούτου της Τουρκίας, απομακρύνοντας το σύνολο της διοίκησης που παρέμενε σε αδράνεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ζαφέρ Σονμέζ, επικεφαλής του κυβερνητικού επενδυτικού σχήματος της Τουρκίας και της Αφρικής για τη Μαλαισία, Khazanah Nasional Bhd, διορίστηκε γενικός διευθυντής. Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι επίσης στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αναδιοργάνωση έρχεται δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του fund, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τα κρατικά assets και να βάλει τέλος στην αναταραχή της αγοράς μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ωστ;oσo, οι στόχοι του fund και η στρατηγική του ποτέ δεν ορίστηκαν ξεκάθαρα και εσωτερικές συγκρούσεις οδήγησαν στην απόλυση του πρώτου διευθύνοντος συμβούλου, αφού ο Ερντογάν εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευσή του.

Η αναδιοργάνωση του ταμείου παγιώνει την επιρροή του προέδρου σε ένα ακόμη βασικό οικονομικό θεσμικό όργανο στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί τον Μάιο σε συνέντευξή του στο γ ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομική πολιτική αφότου έλαβε διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες ύστερα από τις εκλογές του Ιουνίου.

Και έμεινε πιστός στις δεσμεύσεις του απομακρύνοντας όλη την παλιά φρουρά των ανθρώπων που χάρασσαν πολιτική από το 2002, δίνοντας στον εαυτό του την απόλυτη εξουσία να κάνει τις επαφές με την κεντρική Τράπεζα της χώρας και άλλους κρατικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι το ταμείο πλούτου έχει μερίδια σε assets όπως η Turkish Airlines, η Turk Telekom, οι κρατικές τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS, η κρατική εταιρεία πετρελαίου τα τουρκικά ταχυδρομεία, η τουρκική κεφαλαιαγορά, ο εθνικός σιδηρόδρομος κ.α.