Ο επαναπατρισμός από Ηνωμένο Βασίλειο ενώπιον της ΕΕ

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προτεινόμενο σχέδιο συγχρηματοδότησης ασφαλούς επιστροφής ευρωπαίων πολιτών από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) υπό προϋποθέσεις, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) υπέβαλε κατεπείγουσα ερώτηση που αφορά και την Κύπρο. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θέτει θέμα συμπερίληψης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στον σταδιακό επαναπατρισμό ευρωπαίων πολιτών, περιλαμβανομένων των Κυπρίων φοιτητών, καλώντας την Επιτροπή να δράσει άμεσα λαμβάνοντας υπόψη την ιδιάζουσα κατάσταση στο Ην. Βασίλειο και το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί απομονωμένο νησιωτικό κράτος-μέλος.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή του παρέμβαση ο κ. Κ. Μαυρίδης σημειώνει τα εξής:

«Το θέμα του επαναπατρισμού των ευρωπαίων πολιτών στις χώρες τους εξαιτίας της έξαρσης του COVID-19 είναι ένα πρωτόγνωρα ανθρωπιστικό σοβαρό ζήτημα για τις χώρες της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατεθούν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη συμβολή στις προσπάθειες των κρατών-μελών να επαναπατρίσουν υπηκόους τους από τρίτες χώρες υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Λαμβανομένου υπόψη:

– Ότι το ΗΒ αποχώρησε από τα όργανα της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020 και ουσιαστικά θεωρείται τρίτη χώρα, παρόλο που το δίκαιο της ΕΕ και οι τέσσερις ελευθερίες συνεχίζουν να ισχύουν στο ΗΒ κατά την μεταβατική περίοδο,
και

– Ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες στο ΗΒ, κυρίως φοιτητές, αισθάνονται ανασφαλείς λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί και με ορατούς κινδύνους που αφορούν στην πρόσβαση σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης λόγω ελλείψεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί,

αλλά κυρίως με σκοπό τον σταδιακό επαναπατρισμό και την επανένωση των οικογενειών», καλείται η Επιτροπή να συμπεριλάβει και το ΗΒ στο σχεδιασμό για επαναπατρισμό ευρωπαίων πολιτών από άλλες χώρες, να ληφθούν άλλα άμεσα μέτρα στήριξης των εν λόγω προσώπων και να συνυπολογιστεί η ιδιαιτερότητα των απομονωμένων νησιωτικών κρατών, όπως η Κύπρος.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο σταδιακός επαναπατρισμός μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, πάντα στο πλαίσιο των παραμέτρων των ειδικών υγείας.