Ο Ελβετός «βασιλιάς των freeports» κατηγορείται για φοροδιαφυγή πέραν των $100 εκ.

Ένα από τα θύματά του ο Ρώσος επιχειρηματίας Dmitry Rybolovlev

Ο Ελβετός έμπορος τέχνης Yves Bouvier, γνωστός και ως «βασιλιάς των freeports» (ελεύθερες ζώνες εμπορίου και τεράστιοι χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης, κοσμημάτων και άλλων θησαυρών αξίας δισεκατομμυρίων) είναι υπό διερεύνηση για φοροδιαφυγή στην Ελβετία. Μπορεί να κληθείνα πληρώσει μέχρι και 165 εκ. ελβετικά φράγκα ($145 εκ. δολάρια) σε οφειλόμενους φόρους από την πώληση 37 έργων τέχνης εκ μέρους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev, σύμφωνα με την εφημερίδα Tribune de Geneve.

Bouvier και Rybolovlev βρίσκονται σε μια διεθνή δικαστική διαμάχη εδώ και χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τονBouvierγια εξαπάτηση, αφούο καλά δικτυωμένοςέμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους, με αποτέλεσμα ναεξασφαλίζει υπερφουσκωμένα ποσά σε προμήθεια.

Σύμφωνα με γαλλόφωνα δημοσιεύματα, ο UeliMaurer, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Τμήματος Οικονομικών (ΟΤΟ) της Ελβετίας, εξουσιοδότησε τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας ενάντια στον Bouvier τον περασμένο Μάρτιο, μετην υποψία ότι απέφευγε να πληρώσει τους φόρους του. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Φορολογίας της Ελβετίας τότε ξεκίνησε την έρευνα και την κατάσχεση επιχειρήσεών του. Οι αρχές πρόσφατα παγοποίησαν ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Bouvier στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος.

Ο Bouvier φέρεται επίσης να έχει λάβει μέρισμα από δύο εταιρείες με τις οποίες έχει σχέσεις –μια στο HongKong και μια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους–-για τις οποίες οι ερευνητές φαίνεται πως θεωρούν ότι έπρεπε να υπόκεινται σε φορολόγηση από την Ελβετία. Παράλληλα οιαρχές διερευνούν ισχυρισμούς ότι ο Bouvier, που έχει δηλωμένη ως χώρα κατοικίας τη Σιγκαπούρη από το 2009, στην πραγματικότητα διαμένει στην Ελβετία.

Ο δήμαρχος της Γενεύης, RemyPagani, επιβεβαίωσε την έρευνα δηλώνοντας ότι η πρώτη φορά που ζήτησε από τις αρχές να κοιτάξουν την υπόθεση Bouvier ήταν πριν δύο χρόνια, όταν ήταν ακόμη μέλος του Κοινοβουλίου και είχε θέσει ερωτηματικά σχετικά με την πώληση έργων τέχνης αξίας περίπου 2 δις φράγκων ($2.1 δις) στον Rybolovlev.

*Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος συνεργαζόταν με τον Bouvier για περισσότερα από δέκα χρόνια και απέκτησε 37 αριστουργήματα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του, πληρώνοντας συνολικά πέραν του €1.5 δις. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το ποσό αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που ζήτησαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες των έργων τέχνης, με τους οποίους ο Bouvier είχε διαπραγματευτεί.