Ο Δ. της τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν αποτελεί προηγούμενο

Η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική και δικαιολογούσε την “ιδιαίτερη μεταχείριση”, όμως το σχέδιο για τη δανειακή σύμβαση που υιοθετήθηκε δεν αποτελεί προηγούμενο, ή υπόδειγμα για το χειρισμό μελλοντικών κρίσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

“Η περίπτωση της δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο αποδεικνύει πως η ευρωζώνη είναι πολύ πιο εύρωστη σήμερα απ` ό,τι έναν χρόνο πριν, καθώς δεν υπήρξε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο ακροατήριο του Paris Europlace New York Financial Forum.

“Είναι η πρώτη φορά σε τρία χρόνια που μία μεγάλη κρίση σε χώρα της ευρωζώνης δεν επηρέασε άλλες”, δήλωσε ο Νουαγιέ, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ. “Μολονότι οι προκλήσεις παραμένουν, η δράση που αναλάβαμε έχει αυξήσει την αντοχή μας στα εσωτερικά και εξωτερικά σοκ”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη, το πάγωμα των πιστώσεων από μέρους των τραπεζών παραμένει μία πηγή μεγάλης ανησυχίας, ιδίως διότι επηρεάζει κατά κόρον τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. “Συνολικά, η βελτίωση στην κατάσταση της χρηματοδότησης των τραπεζών δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού στον μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί”, δήλωσε ο Νουαγιέ.

Πρόσθεσε ότι μέρος αυτής της πτωτικής τάσης οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση και ενδεχομένως να μην απηχεί μία ιδιαίτερη αδυναμία της ευρωζώνης, καθώς οι τράπεζες σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες προσπαθούν να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους έπειτα από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Τέλος, είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να εφαρμοσθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.