Ο δισεκατομυριούχος Τζορτζ Σόρος μετά το σκάνδαλο ποντάρει στην GAM Holdings

Ο δισεκατομυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δημοσιοποίησε ένα μερίδιο 3% που έχει αποκτήσει στην εταιρεία GAM Holding AG μετά τις περσινές απώλειες των δυο τρίτων της αξίας της από τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ένας διακεκριμένος διαχειριστής ομολόγων.

Ο Σόρος, ο οποίος έγινε γνωστός το 1992 κερδίζοντας ένα στοίχημα από την Bank of England, έκτισε την εταιρεία συμμετοχών GAM μέσω μιας θυγατρικής της οικογενειακής του εταιρείας.

Η εταιρεία του Σόρος μαζί με τον επενδυτή Μάριο Γκαμπέλι πήραν ένα μερίδιο της ελβετικής εταρείας, η οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις απώλειες, καθώς έχασε 28 δισ. δολάρια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας κινείται ανοδικά στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης και μάλιστα έχει καταφέρει να μειώσει τις σωρευτικές της απώλειες στο 69%.

Σήμερα εξακολουθούν να καταβάλλονται προσπάθειες για την πώλησή της μετά από αποτυχημένες απόπειρες τον προηγούμενο μήνα.Η GAM που αποτιμάται σε 723 εκατ. δολάρια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τραπεζών, διαχειριστών και ασφαλιστών.Η εταιρεία ακόμη διαχειρίζεται 55 δισ. δολάρια από δικές της στρατηγικές επενδύσεις.

Αν και οι προθέσεις και οι αιτιάσεις του Σόρος δεν είναι ξεκάθαρες η επένδυση της οικογενειακής του εταιρείας είναι αρκετά ελκυστική και έρχεται σε μια στιγμή που επικρατούν έντονες φήμες για συγχωνεύσεις στον τομέα διαχείρισης διαθεσίμων. Οι φήμες αυτές έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες σε μια πίεση να κατευθυνθούν σε πιό φθηνές, παθητικές επενδύσεις σε κεφάλαια.