Ο διορισμός Επιτρόπου Μεταρρύθμισης απασχόλησε την ΠΑΣΥΔΥ

Με το θέμα του διορισμού Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας ασχολήθηκε, σε έκτακτη συνεδρία της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία επεσήμανε ότι η υπό αναφορά ενέργεια στερείται νομικής βάσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι με την προαναφερόμενη απόφαση παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της υπηρεσιακής τάξης και ιεραρχίας, «εφόσον η συνάδελφος που προβάλλεται ως Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας κατέχει μόνιμη θέση στο Γραφείο Προγραμματισμού και έχει αποσπασθεί στην Προεδρία δυνάμει του άρθρου 47(1) του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που δεν εξειδικεύονται».

«Είναι παγιωμένο ότι η απόσπαση ως εκ της φύσεως της αποτελεί μέτρο προσωρινό, λαμβανόμενο προς ικανοποίηση πρόσκαιρης υπηρεσιακής ανάγκης που εξειδικεύεται στη σχετική απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Οργάνου. Είναι επίσης παγιωμένο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται σε άλλη υπηρεσία εξακολουθούν οργανικά να ανήκουν στην υπηρεσία από την οποία αποσπάσθηκαν και δεν διακόπτεται ο δεσμός τους με αυτήν», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι με βάση την υπό αναφορά απόσπαση, η προβαλλόμενη ως Επίτροπος για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν νομιμοποιείται να παρουσιάζεται ως υπέρτερη αρχή, ούτε και να εκδίδει γραπτές ή προφορικές οδηγίες προς οιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο και ιδιαίτερα προς ιεραρχικά ανώτερούς της.

«Περαιτέρω, η ΕΕ επεσήμανε ότι τέτοιες ρυθμίσεις και πρακτικές όχι μόνο δε συμβάλλουν σε εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, αλλά αντίθετα οδηγούν στην αποδυνάμωση και αποδόμησή της. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, η Εκτελεστική Επιτροπή τόνισε ότι ως Οργάνωση ουδέποτε είμαστε εναντίον σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, όπως υπογραμμίστηκε, η ΠΑΣΥΔΥ διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα σήμερα, μέσα στις συνθήκες της καταστροφικής κρίσης που πλήττει τον τόπο μας, δηλώνει ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση για υλοποίηση του επιδιωκόμενου στόχου», συμπληρώνει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι θα πρέπει οι απαιτούμενες ρυθμίσεις να τροχοδρομηθούν στη βάση της αρχής της νομιμότητας και στο πλαίσιο των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμοθετημένων οργάνων και διαδικασιών.

Σημειώνει, τέλος, ότι αποφάσισε όπως διαβιβάσει τις σχετικές θέσεις της Οργάνωσης με γραπτό υπόμνημά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.