Ο διάσημος τραγουδιστής που φτιάχνει νέο κρυπτονόμισμα με το όνομά του…

Είναι υποψήφιος για βραβείο Γκράμι και η άβολη εμπειρία που είχε όταν προσπάθησε να μετατρέψει σε ευρώ μερικά νομίσματα Σενεγάλης που είχε επάνω του σε ένα ταξίδι του από το Ντακάρ στο Παρίσι μερικά χρόνια πριν, τον έκανε να σκεφτεί και κάτι τελείως διαφορετικό πέρα από νότες, τραγούδια και συναυλίες.

Σε εκείνο το ταξίδι του, ένας υπάλληλος στο γραφείο συναλλάγματος στη Γαλλία του είπε για τα νομίσματα που είχε πάνω του, «δυστυχώς, δεν τα δεχόμαστε αυτά».

Ο τραγουδιστής ήταν ο Akon, γνωστός από τις επιτυχίες του Trouble και Lonely και, όπως θυμάται, δεν είχε τον χρόνο να μετατρέψει το ένα νόμισμα στο άλλο πριν φύγει γα το ταξίδι του. Ετσι, «κόλλησε» με το φράγκο που χρησιμοποιούν πολλές γαλλόφωνες δυτικοαφρικανικές χώρες, όπως η Σενεγάλη και δεν μπορούσε να τα ξοδέψει πουθενά.

«Αυτό μου άνοιξε τα μάτια», λέει ο 47χρονος Akon στο Bloomberg. «Σκέφτηκα λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε το δικό μας νόμισμα. Δεν με νοιάζει τι θα χρειαστεί, θα το φτιάξουμε».

Ετσι το νέο του εγχείρημα ακούει στο όνομα Akoin. Πρόκειται για ένα κρυπτονόμισμα που θα είναι και το νόμισμα της Akon City, μια υποδομής 2.000 εκταρίων στη Σενεγάλη.

Αν και κάποια άλλα νομίσματα φαίνονταν ικανά, αλλά τελικά αλλά απέτυχαν να αναβαθμίσουν το σύστημα των fiat νομισμάτων (είναι το παραστατικό χρήμα ή αναγκαστικής κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών, όπως πχ ο χρυσός), υπάρχουν ελπίδες ότι το Akoin θα μπορέσει να υιοθετηθεί στην αφρικανική ήπειρο και εκτός αυτής. Το λανσάρισμά του θα γίνει πιθανόν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και συνιδρυτή της Akoin, Jon Karas.

Ο Akon γεννήθηκε στην Αμερική κι έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατ. άλμπουμ σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε στη Σενεγάλη όπου έζησε ως παιδί και στη συνέχεια μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ «Trouble».

27 από τα τραγούδια του είναι στο τοπ 100 κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga, ο Eminem και η Gwen Stefani.

Τα πρόσφατα γεγονότα με την πανδημία τον έκαναν να επιταχύνει τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου κρυπτονομίσματος, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβίστηκαν λόγω του lockdown, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ρευστό και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε online αγορές.

Ο Akon δηλώνει φαν των κρυτπονομισμάτων εδώ και χρόνια. Επένδυσε στο Bitcoin το 2014.
Σε ό,τι αφορά το Akoin, το 10% θα διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς ΙΡΟ, ποσοστό που μπορεί όμως να αλλάξει ανάλογα με τη ζήτηση. Αλλο ένα 10% θα κρατηθεί από τα στελέχη της εταιρείας, συμβούλους και διευθυντές.