Ο ΔΗ.ΣΥ. δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για Τροποποίηση του Συντάγματος

Σε γραπτή ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, για το θέμα της μη καταληφθείσας έδρας τονίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για Τροποποίηση του Συντάγματος:

“Ενημερωθήκαμε περί της εισηγήσεως για αλλαγή του Συντάγματος ως προς το θέμα της μη καταληφθείσας έδρας από το κόμμα της Αλληλεγγύης.

Μετά και την δεύτερη απόφαση του Εκλογοδικείου, θεωρούμε υποχρέωση μας και δημόσια να δηλώσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για Τροποποίηση του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα αποτελεί την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1964 οι Τροποποιήσεις του Συντάγματος γίνονται με μεγάλη προσοχή και φειδώ και κατ’ επίκληση και μόνον του Δικαίου της Ανάγκης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του και με βάση την ερμηνεία της Νομικής Υπηρεσίας, ήταν ξεκάθαρο, ότι με βάση το Σύνταγμα «πλήρωση μη καταληφθείσας έδρας ουσιαστικά μπορεί μόνο να διενεργηθεί με αναπληρωματική εκλογή».

Αν για την διεξαγωγή «αναπληρωματικής εκλογής» απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση, τότε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια Νομοθετική ρύθμιση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως προς το εν λόγω θέμα, περιορίζεται επί του παρόντος στα ανωτέρω.”