Ο Γ. Ομήρου ζητά κυβερνητική πρωτοβουλία για συναίνεση

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών ευρείας συναίνεσης, ώστε να τερματιστεί η πολιτική συνεχούς επίκλησης και οχύρωσης πίσω από τις θέσεις και τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Πρέπει, είπε ο κ. Ομήρου, να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός να διαδραματίζει η Κυβέρνηση “ρόλο κομιστή προτάσεων και θέσεων προς την Τρόικα”, κατά την έκφρασή του, προσθέτοντας πως είναι λάθος να θεωρείται ότι η διαπραγμάτευση αποκλείεται από την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις έχει οδηγήσει σε βαθύτατο διχασμό μεταξύ της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης.

Η επιμονή της Κυβέρνησης – όπως είπε- να επικαλείται συνεχώς την Τρόικα και να οχυρώνεται πίσω απ’ αυτή οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος και σε παγίωση του αδιεξόδου.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην συμπεριφερθεί ως εντολοδόχος της Τρόικας, αλλά ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

“Αγωνιζόμενη στα πλαίσια μιας διεκδικητικής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για την αποτροπή της συνέχισης μιας ασύδοτης και άπληστης συμπεριφοράς των τραπεζών, αυτή τη φορά με τη μέθοδο των μαζικών εκποιήσεων που θα οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική εξουθένωση τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση, σε καταβύθιση τις αξίες των ακινήτων και σε νέο φαύλο κύκλο ύφεσης την οικονομία», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, είπε, οφείλει να προσέλθει σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, υιοθετώντας “λογικές προτάσεις” για τροποποιήσεις επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου και διεκδικώντας από την Τρόικα την αποδοχή τους.