Ο Γ. Εισαγγελέας παρέλαβε την έκθεση για την οικονομία από την Επ. Θεσμών

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι η Γενική Εισαγγελία εργάζεται πυρετωδώς για ενδυνάμωση των ανακρίσεων στο θέμα της διερεύνησης των ευθυνών για την καταστροφή της οικονομίας.

Σήμερα παρέλαβε στη Γενική Εισαγγελία την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με θέμα “Η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος”, ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση θα αξιοποιηθούν από την ανακριτική ομάδα που εξετάζει τις ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία. Από την πλευρά της, η Επιτροπή διαβεβαίωσε τον Γενικό Εισαγγελέα για παροχή κάθε βοήθειας, ακόμη και οικονομικής στήριξης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης αφού ευχαρίστησε αρχικά τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου για τη συνάντηση, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει το αυτονόητο, την όσο το δυνατόν πιο σύντομη απόδοση δικαιοσύνης στο θέμα της καταστροφής της οικονομίας.

Ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε ότι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να στηθούν λαϊκά δικαστήρια ή να τιμωρηθούν κάποιοι για χάριν του λαϊκού αισθήματος. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Γενική Εισαγγελία θα έχει τη στήριξη της Βουλής, πέραν από τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την έκθεση και οποιοδήποτε υλικό, όπως πρακτικά, και σε περίπτωση που χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για ειδικούς.

“Ακούσαμε τις δυσκολίες από τον Γενικό Εισαγγελέα και θα συμπαρασταθούμε χωρίς να παρεμβαίνουμε φυσικά γιατί αυτό δεν μας το επιτρέπει το Σύνταγμα, ούτε και το θέλουμε, στην όλη διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι η Γενική Εισαγγελία θα προχωρήσει γρήγορα στο έργο της ώστε στο τέλος της ημέρας να αποδοθεί δικαιοσύνη, να διορθωθούν πράγματα και να δούμε και το άλλο σκέλος που είναι η διόρθωση της παθογένειας του συστήματος”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Κώστας Κληρίδης, δήλωσε ότι από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, μακράς και δύσκολης διερεύνησης και σίγουρα περιέχει πολλά στοιχεία και συμπεράσματα τα οποία θα είναι χρήσιμα για αξιοποίηση πλήρως από την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας, η οποία συνεχίζει τις ποινικές ανακρίσεις.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο σκοπός της έρευνας της Βουλής ήταν διαφορετικός, και αποσκοπούσε στην άσκηση πολιτικού ελέγχου. “Η δική μας η εργασία είναι διαφορετική, αποσκοπεί στην εξιχνίαση υποθέσεων με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Το υλικό όμως, το οποίο παραδίδεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έναυσμα έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρωτογενείς πηγές, να διασφαλίσουμε περαιτέρω έγγραφα, καταθέσεις κλπ”, είπε, και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για έτοιμη δουλειά έτσι ώστε να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις, αλλά αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι η διερεύνηση αυτού του είδους των θεμάτων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, δύσκολη, πολύπτυχη και πολύπλοκη, και είναι με αυτή την έννοια που το ανακριτικό έργο που διεξάγεται από την ανακριτική ομάδα και σε μεταγενέστερο στάδιο από τη Νομική Υπηρεσία, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Γι` αυτό το λόγο, ο κ. Κληρίδης ζήτησε την κατανόηση των βουλευτών αλλά και των πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα, όπως είπε, ανυπομονούν και αναμένουν σύντομα αποτελέσματα.

“Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε συνέχεια πυρετωδώς προς το σκοπό της επιτάχυνσης και ενδυνάμωσης των διεξαγόμενων ανακρίσεων έτσι ώστε να δούμε όσο πιο σύντομα αποτελέσματα πρακτικά”, κατέληξε.