Ο Γ.Εισαγγελέας απαντά στον Α. Κυπριανού για το θέμα του Υπαρχηγού

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, εις απάντηση επιστολής του κ. Κυπριανού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα ακολουθεί:

«Αναφέρομαι στη χθεσινή επιστολή την οποία μου απευθύνατε, με την οποία παραπέμπετε στο σκεπτικό παύσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε, και επίσης παραπέμπετε σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη διερεύνηση κάποιων παλαιότερων καταγγελιών σας ως προς εκγύμναση προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Ερωτάτε δε με την επιστολή σας κατά πόσο προτίθεμαι να ασκήσω ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού, κατ’ αναλογία με ό,τι λέχθηκε ότι θα γίνει και για τον τέως Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Εν πρώτοις, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι ο λόγος για τον οποίο δόθηκαν οδηγίες για ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού κ. Α. Κυριάκου δεν αφορά, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, σε υποψίες ότι πιθανώς ο ίδιος διέρρευσε στοιχεία από μη διαβαθμισμένη έκθεση. Όπως είχα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ημερ. 2.5.2018, από το συλλεγέν μαρτυρικό υλικό, κρίθηκε ότι στοιχειοθετείτο και εδικαιολογείτο:

· η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου και για Παραβίαση του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών Εγγράφων και Υλικού Νόμου σε σχέση με διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Interpol και της Αστυνομίας Κύπρου, και

· η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου – ενδοϋπηρεσιακής μελέτης της Αστυνομίας για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην κυπριακή Αστυνομία.

Το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στο οποίο παραπέμπετε, παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προς την εφημερίδα, οι οποίες αναφέρονται στο συμπέρασμα έκθεσης που υπέγραφε ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο άτομα που φαίνονται σε φωτογραφίες και φέρονταν ως εκτελούντα στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση οπλισμού, δεν ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά στον Σύνδεσμο Αεροσφαίρισης Κύπρου. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενούνται και δικές σας δηλώσεις, με τις οποίες εκφράζετε τη θέση ότι οι φωτογραφίες υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι αυτοί που τις κατείχαν, είτε δεν διερεύνησαν σωστά το θέμα, είτε παραπλανήθηκαν.

Όπως αντιλαμβάνομαι από τις δηλώσεις του Υπουργού προς την εφημερίδα, νοουμένου βέβαια ότι ορθά αποδόθηκαν, το μόνο το οποίο πράττει είναι να αναφερθεί στο αποτέλεσμα αστυνομικής διερεύνησης επί ενός θέματος ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας .

Δεδομένου μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο σκέλος της καταγγελίας είχε συμπληρωθεί η ανάκριση, αδυνατώ να εντοπίσω οτιδήποτε το μεμπτό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις δικές σας δηλώσεις και τα σχόλια επί του ιδίου θέματος που φέρονται να έγιναν την ίδια ημερομηνία.

Επομένως, αδυνατώ να δω οποιαδήποτε αναλογία μεταξύ της περίπτωσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας και της περίπτωσης των φερόμενων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την προαναφερθείσα εφημερίδα.

Δεδομένου ότι έχετε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της προς εμέ επιστολής σας, θα πράξω το ίδιο για το περιεχόμενο της παρούσας απαντητικής μου επιστολής.»