Ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Ανδρος Κυπριανού στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM

Την άποψη ότι η οικονομική κρίση θα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο με την ηγεσία της ΕΕ, όταν μάλιστα τα  προγράμματα  των τεχνοκρατών αποτυγχάνουν,  εκφράζει ο γγ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού. «Θα πρέπει τότε, να αναλάβει τις πολικές της ευθύνες η ηγεσία της ΕΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται».

 «Ορκισμένος» πολιτικός αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη ,δηλώνει ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όσο για τις δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου για συμμετοχή και των Τ/κ  στα  οφέλη των πετρελαϊκών αποθεμάτων απαντά : “ Ας έρθει ο κ Ερογλου να συνεργαστεί για να λύσουμε το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ και τότε οι Τ/κ θα απολάβουν τα ωφελήματα που τους αναλογούν, ακριβώς όπως και οι Ε/κ.”. 

Κ Κυπριανού, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση που πλήττει το τραπεζικό της σύστημα. Ποιό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα με τις τράπεζες;

Με το ζήτημα των τραπεζών ασχολείται αποκλειστικά η Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο με τις τράπεζες  τρία είναι τα βασικότερα προβλήματα.

*Ο τρόπος που υπολογίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή τα επισφαλή, ο οποίος είναι αυθαίρετος κατά τη δική μας άποψη. Εαν ένα δάνειο δεν εξυπηρετηθεί τους τελευταίους τρείς μήνες και απομένει ένα συγκεκριμένο ποσό, δεν υπολογίζουν ότι αυτό είναι το κομμάτι του δανείου που είναι επισφαλές αλλά θεωρούν ότι ολόκληρο το δάνειο είναι επισφαλές.  Ετσι,
πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες των τραπεζών και θα καταλήξουμε με ένα δημόσιο χρέος πάρα πολύ υψηλό, που δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ως κράτος.

*Ζητούν από τις τράπεζες να αυξήσουν το αποθεματικό από το 8% στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι όσα λεφτά θα βάλουν  με την ανακαιφαλαιοποίηση θα αναγκαστούν να τα κρατήσουν οι ίδιες οι τράπεζες, για να καλύψουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα. Δηλαδή η αγορά θα είναι και πάλι στεγνή και δεν θα υπάρχουν μέτρα ανάπτυξης, που είναι πάρα πολύ σημαντικά.

*Ζητούν να προωθηθεί νομοθεσία σύμφωνα με την οποία, εάν δεν πληρώνονται κάποια δάνεια, μέσα σε 18 μήνες θα μπορούν οι τράπεζες να δημεύσουν την περιουσία του συγκεκριμένου ατόμου.  Σήμερα, οι περισσότερες οικογένειες στη Κύπρο έχουν δάνεια και όλοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεων.

Με ποια μέτρα της τρόικας διαφωνείτε;

Δεν υπάρχει πρόνοια για μέτρα ανάπτυξης. Στη Σύνοδο Κορυφή τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ είχε αποφασίσει ένα μέρος του πακέτου  να πάει απαραίτητα στην ανάπτυξη. Δεν έχουν συμπεριλάβει τέτοια μέτρα καθόλου. Το δεύτερο είναι ότι μιλούν (η
τρόικα) για κατάργηση της ΑΤΑ.  Εμείς διαφωνούμε και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η υπουργός Εργασίας για συνεννόηση με εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις έτσι ώστε, η ΑΤΑ να επιβάλλεται μια φορά το χρόνο, την 1/1 κάθε χρόνου. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε, εάν για δυο συνεχή τρίμηνα δεν υπάρχει ανάπτυξη τότε δεν θα παραχωρείται η ΑΤΑ.  Η ΑΤΑ συνδέεται με την ανάπτυξη. Οταν υπάρχει ανάπτυξη η ΑΤΑ πρέπει να παρέχεται στους εργαζόμενους.

Ζητούν μόνιμη κατάργηση του 13ου μισθού. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοια πράγματα. Επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση  κερδοφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών και σε ότι αφόρα τη συνεισφορά των εργαζομένων, είναι ισοπεδωτικοί  ενώ αυτό θα έπρεπε να γίνεται κλιμακωτά. Επιμένουν, και δεν έχω καμία αμφιβολία προσωπικά ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους.

Το ερώτημα που εμείς τουλάχιστον, σαν κόμμα, θα τους θέσουμε  είναι “που έχει πετύχει αυτή η συνταγή την οποία έχουν δοκιμάσει σε άλλες χώρες”. Ας μας βρουν μια χώρα που να έχει πετυχει.

Τη σας κάνει να πιστεύετε ότι η τρόικα θα είναι πιο “φιλική” με την Κύπρο όταν στις υπόλοιπες χώρες εφαρμόζει μόνο μέτρα λιτότητας και όχι ανάπτυξης;

Θεωρώ ότι δεν μπορούν οι τεχνοκράτες να αποφασίζουν από μόνοι τους για όλα αυτά τα ζητήματα. Η δική μας η άποψη είναι, ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν και σε πολιτικό επίπεδο.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να τους πείσουμε με την λογική. Εαν επιμένουν σε παράλογα πράγματα, θεωρώ ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να  συζητήσουμε  σε πολιτικό επίπεδο.

Έχει τεράστια σημασία για το πόσο πειστικοί θα είμαστε απέναντι στη τρόικα, το εάν είμαστε ενωμένοι σε αυτά που θα υποστηρίξουμε ως πολιτικά κόμματα και κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση και κάποια κόμματα κινούνται προς μια κατεύθυνση
και άλλα πολιτικά κόμματα ασπάζονται με μεγαλύτερη ευκολία τις θέσεις της τρόικας,  τότε θεωρώ ότι δεν θα τους πείσουμε.

Η ύφεση και οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας φέρνουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έχοντας ήδη 40.000 ανέργους στην Κύπρο, πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;

Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία. Για πρώτη φορά έχουμε τέτοιους αριθμούς. Είναι πρωτόγνωρο για μας. Έχουμε ανεργία λόγω της έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Υπήρξαν διαδοχικές υποβαθμίσεις της οικονομάς μας, με αποκορύφωμα την αφομοίωση του ελληνικού χρέους το οποίο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κυπριακές τράπεζες  με αποτέλεσμα, την μείωση της ρευστότητας και την αύξηση των επιτοκίων στο 10%. Ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να δανειστεί για να προχωρήσει σε έργα ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση ωστόσο, πήρε μέτρα. Προωθεί δύο προγράμματα που κατά την άποψη μου, έχουν αποδώσει.

Την μετεκπαίδευση των ανέργων και την προώθησή τους σε τομείς που υπήρχαν ανάγκες  και τη στήριξη βιομηχανιών, επιχειρήσεων  για να προσλάβουν ανέργους. Δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, για το σκοπό αυτό. Μέσω αυτών των προγραμμάτων βρήκαν εργασία 5.000 άτομα, ενώ αυτή τα στιγμή γνωρίζω πως το υπουργείο Εμπορίου επεξεργάζεται διάφορα προγράμματα σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το δάνειο από τη Ρωσία;

Το ρωσικό δάνειο μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έρχεται. Θα βοηθούσε από τη άποψη, ότι θα έχουμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας στις συζητήσεις με την τρόικα. Εκείνο που έχουμε ανάγκη είναι λεφτά για την ανανέωση των δανείων του κράτους. Αν δεν εξασφαλίσουμε λεφτά με δανειοδότηση, θα είναι μονόδρομος η τρόικα.

Τι ανταλλάγματα ζήτησε η Μόσχα για το δάνειο;

Τίποτα απολύτως, απ όσο ξέρω από τον πρόεδρο. Επιστροφή των χρημάτων τους θεωρώ, με το ανάλογο επιτόκιο. Δεν έχουν διεκδικήσει καν κάποια «οικόπεδα» (σ.σ εξόρυξης πετρελαίου) παρότι έχουν εταιρείες μεγαθήρια που θα μπορούσαν να
διεκδικήσουν  εύκολα τις προσφορές.

Δεν είμαστε όμως αφελής. Ξέρουμε ότι θα ήθελαν να υπάρξει στην Κύπρο μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ. Θέλουν να έχουν ένα δυνητικό σύμμαχο σε κάποια ζητήματα.

Ο κ Ερογλου είχε δηλώσει ότι θα διεκδικήσει «μερίδιο» από το πετρέλαιο για τους Τ/κ. Πως το σχολιάζετε;

Ας έρθει ο κ Ερογλου να συνεργαστεί για να λύσουμε το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ και τότε οι Τ/κ θα απολάβουν τα ωφελήματα που τους αναλογούν, ακριβώς όπως και οι Ε/κ.

Εμείς σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε  το δικαίωμα των Τ/κ στο φυσικό πλούτο της χώρας. Δεν μπορεί όμως από τη μία πλευρά ο κ Ερογλου να είναι εισβολέας, καταπατητής  των δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού και να απαιτεί από την άλλη, δικαιώματα .

Επιμένετε στο ότι χρειάζεται να είστε ενωμένοι απέναντι στην τρόικα. Πιστεύεται ότι έως σήμερα η αντιπολίτευση δεν «στήριξε» την κυβέρνηση;

Όχι. Και φέρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από κάποιο διάστημα, επειδή θεωρούσαν ότι εξυπηρετούσε την προεκλογική τους εκστρατεία, ο Νίκος Αναστασιάδης με στόμφο δήλωσε, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ αποκοπή του 13ου μισθού, κατάργηση της ΑΤΑ και άλλα απεχθή μέτρα για τους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια συνέντευξη στην οποία είπε ακριβώς αυτά τα πράγματα. Ότι για τον ίδιο είναι «κόκκινες γραμμές» η κατάργηση του 13ου μισθού και της ΑΤΑ και η ιδιωτικοποίηση ημκρατικών  οργανισμών. Και αναρωτήθηκα. Σε ποιό σημείο διαφωνείτε;

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα, στην πλειοψηφία τους, στήριξαν την υποψηφιότητα
Χριστόφια. Γιατί, πιστεύετε, ότι τώρα είναι όλοι εναντίον του;
 

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2008, η κατάσταση ήταν περίπου η ίδια με σήμερα με κάποιες διαφοροποιήσεις. Το ΑΚΕΛ ήταν μόνο του στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα. Στον δεύτερο γύρο, το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚκαι οι Οικολόγοι στήριξαν την υποψηφιότητα Χριστόφια. Είναι ωστόσο γεγονός, ότι μετά τις εκλογές προέκυψαν τα προβλήματα και ξεκίνησαν με αφετηρία το Κυπριακό.

Είχαν την απαίτηση αυτά τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μη ξεκινήσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον κ Ταλάτ. Στη συνέχεια επέμεναν, ότι οι προτάσεις που είχε καταθέσει ο πρόεδρος ήταν έξω από τα πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση γιατί η εκ’ περιτροπής προεδρεία είχε γίνει αποδεκτή και από τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Τάσο Παπαδόπουλο. Και τότε, κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Η μόνη διαφορά σήμερα, είναι ότι έχουμε πρόεδρο και αντιπρόεδρο, αντί Προεδρικό Συμβούλιο και θα εκλέγονται και οι δύο εκπρόσωποι  από τις δύο κοινότητες, με διασταυρούμενη ψήφο.

Δεν ήταν νέα πρόταση. Τη θεώρησαν όμως καταστροφική και θα έπρεπε να την αποσύρουν. Όπως και το θέμα της
παραμονής 50.000 εποίκων στο νησί μετά τη λύση του Κυπριακού. Κι αυτή την πρόταση τη έχει υποβάλλει και ο κ Κληρίδης αλλά και ο κ Παπαδόπουλος με τον πιο επίσημο τρόπο. Με αίτημα που απεύθυναι στο γγ του ΟΗΕ  .

Ο Κ Αναστασιάδης το Μάιο του 2010, δήλωνε στο ΡΙΚ ότι θέλει να είναι έντιμος. Όταν υπάρχουν επιστολές και θέσεις προκατόχων σου, αυτές σε δεσμεύουν. Ανακάλυψε επιπλέον, το Σεπτέμβρη του 2010, ότι δεν έπρεπε να δεσμεύεται ο Χριστόφιας  και  ξεκίνησε να επιτίθεται κι εκείνος στον πρόεδρο.  Θεωρώ ότι είναι ατεκμηρίωτες οι επιθέσεις που γίνονται ενάντια στον πρόεδρο. Μετά, βέβαια, ξεκίνησαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και ως αποκορύφωμα ήταν η τραγωδία στο Μαρί όπου πολλοί τη θεώρησαν μοναδική ευκαιρία να χτυπήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να αποστασιοποιηθούν οι ίδιοι για να μην έχουν το όποιο πολιτικό κόστος.

Τελικά, το Κυπριακό σε ποια φάση βρίσκεται;

Αυτή τη στιγμή είναι σε χειμερία νάρκη, με ευθύνη της Τουρκίας. Τα χρόνια που προηγήθηκαν και πάλι με ευθύνη της Τουρκίας, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει επαρκής πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία. Υπήρξε πρόοδος όταν στην ηγεσία της Τ/κ πλευράς ήταν ο κ Ταλάτ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και τα Ε/κ κόμματα.

Βέβαια, εκείνοι θεωρούν ότι έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά. Διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Ως εκ τούτου, δεν έγινε καμία πρόοδος λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προεδρεία της ΕΕ, η Τουρκία μονομερώς αποφάσισε να τερματίσει την όποια επαφή με την Κυπριακή κυβέρνηση. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας τη στάση αυτή της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή και είναι προφανές ότι πλέον, θα πρέπει να συζητούμε το Κυπριακό μετά από τις Προεδρικές εκλογές. Ανάλογα και με το ποιος θα εκλεγεί θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα.

Η δήλωση σας,  περί εξόδου της Κύπρου από την ΕΕ και το ευρώ εαν χρεαστεί,  προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Επιμένετε ακόμη σε αυτή τη θέση;     

Ήταν μια συζήτηση  40΄ όπου οι δημοσιογράφοι με ρώτησαν για πολλά θέματα Όταν με ρώτησαν εάν θα υποστήριζα την έξοδο από το ευρώ είπα, ότι εξαρτάται από το τελικό αποτέλεσμα .Είπα συγκεκριμένα, πως “εάν θα είναι καταστροφικά τα μέτρα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι για τη χώρα και την οικονομία, εμείς θα επιμένουμε να μένουμε στη ζώνη του Ευρώ;”

Καταστροφική θεωρείτε μια κατάσταση στα πλαίσια της Ελλάδας;

Εγώ θεωρώ καταστροφικό ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί σήμερα και  σε ένα χρόνο, όχι μόνο δεν θα
έχει λύσει τα προβλήματα αλλά θα επιβάλλεται η λήψη και άλλων. Αυτό είναι καταστροφικό και δεν πρόκειται να δεχθούμε να μπει και η Κύπρος σε αυτή τη διαδικασία. Εάν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας είμαστε όλοι απαράδεκτοι και
η τρόικα, είναι απαράδεκτη με τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Έχετε εναλλακτικό σχέδιο, το λεγόμενο plan B;

Το εναλλακτικό σχέδιο θα το συζητήσουμε υπό το φως της κατάληξης των συζητήσεων. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιο θα είναι, αλλά εμείς είμαστε από αυτούς που θα μελετήσουν ένα plan B. Εάν δεν καταφέρουμε να πείσουμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η θέση μας σαν ΑΚΕΛ, είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε και σε πολιτικό επίπεδο με την ηγεσία της ΕΕ για το κατά πόσο αυτή η πολιτική έχει αποδώσει. Και θα πρέπει τότε, να αναλάβει τις πολικές της ευθύνες η ηγεσία της ΕΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Μπορεί αυτή τη στιγμή η Γερμανία να εξυπηρετείται από το γεγονός ότι συγκεντρώνονται όλα τα λεφτά εκεί, θα έρθει όμως μια στιγμή που θα διαπιστώσει ότι δεν θα μείνουν εταίροι με τους οποίους θα μπορεί να έχει οικονομικές σχέσεις  και θα ξεκινήσουν τα προβλήματα και για τη δική της οικονομία.

Πιστεύτε οτι ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Μαλάς, έχει πιθανότητες εκλογής;

Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έχει πολλές πιθανότητες.

Είναι ένας νέος άνθρωπος, μόνο 45 ετών. Για πρώτη φορά έχουμε υποψήφιο τέτοιας ηλικίας. Είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, έξυπνος, ικανός, άφθαρτος και έντιμος στην πολιτική. Έχει αποδείξει στο σύντομο διάστημα που είναι στο
υπουργείο Υγείας, ότι έχει την ικανότητα να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί.

Δεν θεωρείτε δύσκολη την εκλογή ενός υποψηφίου, όταν το κόμμα που τον στηρίζει, είναι αυτό που επί των ημερών του ξέσπασε μια τέτοια οικονομική κρίση;  

Σε μας δεν έχει τύχει μόνο η οικονομική κρίση, είναι και άλλες αρνητικές συγκυρίες όπως η τραγική έκρηξη στο Μαρί. Είμαστε ένα κόμμα όμως που πάντοτε, ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες, τις αντιπάλευε και πετύχαινε  θετικά αποτελέσματα. Για μας, η ελπίδα ποτέ δεν χάνεται.

Εάν ο κ Σταύρος Μαλάς δεν καταφέρει να είναι στο δεύτερο γύρο, ποιόν υποψήφιο θα στηρίξετε; 

Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θα μπούμε σε αυτό το δίλημμα.

Πως βλέπεται την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, δεδομένου ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις;

Θα κάνω ότι μπορώ για να μην βγει ο Νίκος Ανατασιάδης πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα με τον άνθρωπο, όμως είναι απαράδεκτη η προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας.
Είναι ο πολιτικός που τιμά πραξικοπηματίες, που κάνει εγκαίνια, ανδριάντα,  σ’ ένα πραξικοπηματία κι όχι σ έναν ήρωα που
αντιτάχθηκε και αγωνίστηκε  για τη δημοκρατία και την απελευθέρωση του λαού μας.  Το ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που καταψήφισε το πόρισμα για το φάκελο της προδοσίας της Κύπρου.

Έτσι και σήμερα. Λένε ότι τα μέτρα της τρόικας έπρεπε  να ληφθούν πριν από δύο χρόνια όμως τώρα αλλάζουν την προσέγγισή τους, ενόψει εκλογών.

Ποιος θα είναι ο ρόλος που θα κρατήσει ο κ Χριστόφιας μετά τις εκλογές; 

Ο ίδιος θα πρέπει να πει. Θεωρώ, γνωρίζοντας πολύ καλά το χαρακτήρα του, ότι δεν πρόκειται να  μείνει θεατής στα πολιτικά πράγματα του τόπου.  Εγώ θα συζητήσω μαζί του, γιατί θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις γνώσεις του, που έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο τρόπο, για τον τόπο αλλά και το κόμμα.