Ο ΓΔ ΥΠΕΞ, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων απαντά στις επικρίσεις κομμάτων και ΜΜΕ

Απάντηση Γενικού Διευθυντή ΥΠΕΞ Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων σε επικρίσεις κομμάτων και ΜΜΕ

Αναφέρομαι σε σχόλια μερίδας των ΜΜΕ και δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, εξ αφορμής της επιστολής μου σε σχέση με τις αποσπάσεις Δημοσίων Υπαλλήλων ως «Εθνικών Εμπειρογνωμόνων» σε θεσμούς της ΕΕ, το περιεχόμενο της οποίας σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρερμηνευθεί και/ή διαστρεβλωθεί και επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

· Το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του τον Αύγουστο του 2014, έθεσε τέρμα σε μια απαράδεκτη τακτική, που επικρατούσε από την ένταξη μας στην ΕΕ το 2004, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο και υιοθετώντας διοικητικές διαδικασίες που ρυθμίζουν το θέμα της απόσπασης των Δημοσίων Υπαλλήλων σε θεσμούς της ΕΕ. Η Απόφαση αυτή συνάδει με την πολιτική μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας που ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση και στόχο έχει την αμοιβαία (Κράτους και ΕΕ) επωφελή αξιοποίηση της εμπειρίας των Λειτουργών αυτών.

· Δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση της πιο πάνω Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει διαπιστωθεί ότι αριθμός Δημοσίων Υπαλλήλων, των οποίων η 4ετής/5ετής απόσπαση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες λήγει, χρησιμοποιώντας προσωπικές τους διασυνδέσεις, επιδιώκουν να αποσπασθούν ως «Εθνικοί Εμπειρογνώμονες» σε θεσμούς της ΕΕ, κατά τρόπο που δεν συνάδει με την σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Θα ήθελα εν προκειμένω κατηγορηματικά να διευκρινίσω ότι, στις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρομαι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτικής φύσεως παρέμβαση, είτε του οικείου Υπουργού ή άλλου Πολιτειακού Αξιωματούχου, είτε από πλευράς του Κόμματος της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, για ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, όπως ορισμένα δημοσιεύματα και δηλώσεις υπαινίσσονται. Ισχυρισμοί και υπαινιγμοί, επομένως, προς την κατεύθυνση αυτή είναι και αβάσιμοι και αναληθείς.

· Η επιστολή μου έχει ακριβώς σκοπό να επισύρει στο θέμα αυτό την προσοχή των Υπηρεσιακών Προϊσταμένων των εμπλεκομένων Λειτουργών σε τρόπο, ώστε να τηρούν ευλαβικά τις διαδικασίες που προβλέπονται από την προαναφερόμενη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

· Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω ότι, σε περίπτωση κατά την οποία το θέμα τεθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, είμαι πρόθυμος να παραθέσω λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων περιπτώσεων που καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε θέμα πολιτικών ή κομματικών παρεμβάσεων.