Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον ΠτΔ πρόταση για το Κυπριακό

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέδωσε στον ΠτΔ πρόταση για το Κυπριακό

Είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της οποίας του έχουμε δώσει πρόταση την οποία ετοιμάσαμε ως Κόμμα για το Κυπριακό, για το πώς δηλαδή μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Η ανάγκη για εκπόνηση αυτής της πρότασης πηγάζει από την ανησυχία μας για το πώς έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, μετά την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και μετά την έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην Αμμόχωστο. Έχοντας αυτά ως δεδομένα θεωρούμε ως ΑΚΕΛ ότι ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, ο μόνος τρόπος για να υποχρεώσουμε την Τουρκία να επανέλθει στη σωστή βάση συζήτησης του Κυπριακού είναι η άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης σωστής λύσης.

Έχουμε δώσει την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά την διαδικασία διαπραγματεύσεων και πώς αυτή μπορεί να ενθαρρυνθεί και το δεύτερο σκέλος αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων και πώς αυτά μπορούν να μετατραπούν σε κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει να μελετήσει την πρότασή μας και μετά από την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μάς έχει πει ότι θα ζητήσει να έχουμε μια νέα συνάντηση για να συζητήσουμε την πρόταση την οποία του έχουμε επιδώσει.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς έχει ενημερώσει και για την συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ αλλά και για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθούν τέλος αυτής της εβδομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτή την ενημέρωση και θέλω να πω ότι ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία στο Κυπριακό, συμφωνία η οποία θα εδράζεται -όπως είπα, προηγουμένως- στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.