Ο ”βίος και πολιτεία” του Ντάουνερ

Με αφορμή το έγγραφο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 2008 – 2012, παρέδωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημοσιεύουμε άρθρο  αναφορικά με τον ”βίο και την πολιτεία” του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, όσον αφορά το Κυπριακό και τις συνομιλίες.

Ο ”βίος και πολιτεία” του,  η ”φιλοτουρκική συμπεριφορά, τα ”αλλότρια συμφέροντα”, η διαφθορά,  τα σκάνδαλα, η  διεθνής κατακραυγή,  οι μυστικές υπηρεσίες, οι απαγωγές,  οι μίζες και το  μαύρο χρήμα!!!

Βασικός κανόνας για τη λειτουργία ενός εκπροσώπου ως ανεξάρτητου ενδιάμεσου ανάμεσα σε δύο πλευρές είναι η τήρηση των ίσων αποστάσεων και η δίκαιη κρίση του μπροστά σε αυθαιρεσίες και παραβιάσεις που μπορεί να συμβούν.

Ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ο ίδιος καταστρέψει το ρόλο, το κύρος και την ουδετερότητα που απαιτεί η θέση του ως εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τις θέσεις που εκφράζει και τη «φιλοτουρκική» του συμπεριφορά και άρα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της Λευκωσίας και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

Ο βίος και η πολιτεία του Αυστραλού πολιτικού είναι γνωστή και κάθε μέρα που περνά πείθει περισσότερο για τις πραγματικές του προθέσεις και για τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί πιστά κάποια «αλλότρια συμφέροντα».

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας (1996- 2007) και κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατά την εκτίμησή του ιδιαίτερα σημαντικά» (202 νεκροί και 240 τραυματίες).

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν θερμός υποστηρικτής της εισβολής στο Ιράκ και υπήρξε από τους πιο σκληρούς πολιτικούς που «επιχειρηματολογούσαν» για τα δήθεν «όπλα μαζικής καταστροφής» που διέθετε ο Σαντάμ Χουσείν.

Το 2004 έκανε την προκλητική δήλωση περί του βαλλιστικού πυραύλου “Taepo Dong” της Β. Κορέας «που θα μπορούσε να πλήξει το Σίντνεϊ» και αποδοκιμάστηκε από τους ειδικούς για αυτή του την ψυχροπολεμική προτροπή.

Το 2005 κατηγορήθηκε για «στενή συνεργασία με το καθεστώς της Κίνας στην αντιμετώπιση πολιτικών αντιπάλων» και το 2006 ο τότε επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Τζον Γκι, αποκάλυψε ότι ο Ντάουνερ γνώριζε πως τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ήταν ανύπαρκτα αλλά το απέκρυψε για να δικαιολογηθεί η εισβολή.

Ο εντιμότατος κ. Ντάουνερ υπήρξε ένα από τα κύρια πολιτικά πρόσωπα που είχαν βαθειά προσωπική ανάμειξη στο σκάνδαλο «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» με το Ιράκ, αλλά στη σχετική έρευνα της Επιτροπής Κόουλ (2006) ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε πλήρως τις μίζες που καταβλήθηκαν και το μαύρο χρήμα που αποκόμισαν πολλοί «ισχυροί παράγοντες» (6 μήνες πριν από την εισβολή στο Ιράκ είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή του στρατού της Αυστραλίας θα είναι… εμπορικά επικερδής).

Ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε υποστηρίξει απολύτως την κυβέρνηση Μπους στο πρόγραμμα απαγωγών και μεταφοράς κρατουμένων σε μυστικές φυλακές για ανακρίσεις και βασανισμό τους (Rendition), ακόμη και στην περίπτωση των Αυστραλών υπηκόων Ντέϊβιντ Χικς και Μαχμούντ Χαμπίμπ που φυλακίστηκαν στο Γκουαντανάμο ( ο Χαμπίμπ απελευθερώθηκε χωρίς κατηγορία και ο Χικς μεταφέρθηκε τελικά στην πατρίδα του και είναι σήμερα ελεύθερος).

Ο αξιότιμος κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν είναι μόνον ο «κλασσικός» πολιτικός που αναλαμβάνει ρόλους λόγω της μακρόχρονης «πείρας» του στη διεθνή σκηνή και στις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά είναι επίσης και άνθρωπος στενά συνδεδεμένος με τους «γκρίζους και παράλληλους» κόσμους των μυστικών υπηρεσιών.

Εκτός των «άλλων» είναι μέλος του Δ.Σ. της Hakluyt & Company που ιδρύθηκε από πρώην πράκτορες της Βρετανικής ΜΙ6 και που επιχειρεί ως εταιρεία με την πολύτιμη εμπειρία της κατασκοπείας σε τομείς όπως η τεχνολογία των εξοπλισμών, η κινητή τηλεφωνία και την ενέργεια…