Ο Βάσος Σιαρλή αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους για τις κατηγορίες ξεπλύματος

Αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής.

Θα ξεκαθαρίσει ότι θέση της Λευκωσίας είναι αποδοχή στον έλεγχο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπό τον όρο όμως ότι αυτός θα διενεργηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους επί των ζητημάτων αυτών, οργανισμούς.

Ο κ. Σιαρλή επισημαίνει ότι οι όροι εντολής της όποιας έρευνας πρέπει να είναι στη βάση διεθνών κανονισμών, για να μη δημιουργηθεί ανησυχία στους καταθέτες στην Κύπρο ότι δεν εφαρμόζονται όσα αφορούν το τραπεζικό απόρρητο.
Για τις αναφορές στον ξένο Τύπο ότι οι πιστωτές της Κύπρου επιθυμούν κούρεμα των καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την Τρόικα, διαβεβαιώνοντας ότι τα δικαιώματα των καταθετών διασφαλίζονται πλήρως από την κυπριακή νομοθεσία.

Η συζήτηση που θα αφορά στην Κύπρο, δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη κατάληξη, καθώς έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι η απόφαση για το πακέτο διάσωσης μετατίθεται για μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τον Μάρτιο, ίσως και τον Μάιο. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ενστάσεις του ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Θα είναι η πρώτη συνεδρίση του Eurogroup υπό τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ , ο οποίος έχει στα χέρια του μία καυτή ατζέντα, με το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, την αβεβαιότητα οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη αλλά και την πολιτική ανασφάλεια που προκαλούν οι επικείμενες εκλογές σε Ιταλία και Γερμανία.

Στις Βρυξέλλες, θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να συμμετάσχει στις εργασίες, αλλά και στην εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Προέδρου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί επίσης μεταβαίνει και η ομάδα του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κύπρο, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.