Ο Α. Σαμαράς συναντάται με τον Β. Σόιμπλε

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την χθεσινή συνάντησή του με την γερμανιδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό δρόμο», δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας πάντως ότι προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας.

«Αυτό το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Γνωρίζει ότι εμείς βοηθάμε σε επίπεδο διμερών σχέσεων την Ελλάδα, με όποιον τρόπο μπορούμε. Προϋπόθεση είναι, όμως, ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει καλή εξέλιξη», είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η αναμενόμενη ανάπτυξη συνεπάγεται παύση της πολιτικής λιτότητας, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αρνητικά.

Όπως είπε, «αντιθέτως, συνηγορεί περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση»

Ο Πρωθυπουργός ανεμένεται να μιλήσει αργότερα στο συνέδριο Sueddeutsche Zeitung, στο οποίο πριν από δύο ημέρες η κ. Μέρκελ είχε στείλει μήνυμα στήριξης στη χώρα μας.
Σε χθεσινές της δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι βλέπει ήδη τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η χώρα της θα τηρήσει αναμφίβολα τις δεσμεύσεις της αν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώσουν την υπάρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός προσήλθε στο γεύμα εργασίας με το σκεπτικό ότι η χώρα, με την επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών, έπραξε το αυτονόητο κι αυτό θα συνεχίζει να κάνει και στο εγγύς μέλλον, συνεπώς πλησιάζει η στιγμή να «ανοίξει» η συζήτηση για το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους.