Ο Α. Νεοφύτου στο Κορμακίτη

Δηλώσεις μετά τον εκκλησιασμό στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου στον Κορμακίτη

Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ:

Είμαστε περήφανοι σήμερα και κάθε μέρα όταν γιορτάζουμε, όταν είμαστε μαζί, ιδιαίτερα σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό και ωραίο τόπο στον Κορμακίτη, στον Άγιο Γεώργιο του Σπόρου. Μαζί με όλα τα Μαρωνίτικα χωριά μας εδώ στα κατεχόμενα.

Η γιορτή σήμερα, όπως έλεγα και στην ομιλία μου στην θεία ευχαριστία η γιορτή είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε την πίστη μας και τις ανθρώπινες αξίες. Εγώ πιστεύω ότι η Κύπρος έχει μια μεγάλη ιεραποστολή, δεν είναι μόνο μέσα στην Κύπρο, δεν είναι μόνο στο νησί, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της μέσης ανατολής αφού η Κύπρος είναι η γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολή και Ευρώπης και έχει μεγάλο ρόλο. Και μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο γιατί έχει πίσω μεγάλη ιστορία, μεγάλη κουλτούρα. Την κουλτούρα της αδελφοσύνης, την κουλτούρα όπου οι άνθρωποι με όλες τις διαφορετικές κουλτούρες τους μπορούν να ζήσουν μαζί μπορούν να ζουν σε ένα τόπο και να μαρτυρούν αυτή την κουλτούρα της αγάπης και της ειρήνης.

Σήμερα η περιοχή χρειαζόταν αυτήν την λογική και η παρουσία σας σήμερα εδώ με την κοινότητα με την εκκλησιά με το συμβούλιο του χωριού με όλες της οικογένειες με όλους τους υπευθύνους και αντιπροσώπους της βουλής. Η παρουσία μας εδώ είναι σημείο ενότητας. Η Κύπρος σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα τη οικονομική κρίσης αλλά με τον πνεύμα της αλληλεγγύης με τις θυσίες μπορούμε να περάσουμε αυτή την κατάσταση. Έτσι νομίζω όταν έχουμε πρόβλημα με τα χρήματα μπορούμε να νιώσουμε την διάσταση της ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ιστορία της Κύπρου είναι Ιστορία ανθρωπιάς και απλότητας.

Δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου:

Μακαριώτατε φίλε κοινοτάρχη του Κορμακίτη αγαπητέ Άντρο.

Πρώτα να ευχηθούμε στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες χρόνια πολλά. Βρισκόμαστε σήμερα στην περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη, όπου το αλμυρό νερό της θάλασσας δροσίζει τα απόκρημνα βράχια του Κορμακίτη, θυμίζοντας όλους μας την υποχρέωση μας, να κάνουμε τον στόχο της επανένωσης του τόπου μας το μεγάλο όραμα, όπου να ευχηθούμε σύντομα την ευημερία σε αυτόν τόπο να την μοιραζόμαστε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, αριστεροί και δεξιοί, κεντρώοι και σοσιαλιστές.

Είναι μεγάλος ο τόπος μας για να μας χωρέσει όλους αλλά πάρα πολύ μικρός για να τον χωρίσουμε και να τσιμεντώσουμε είτε με άθελες μας παραλείψεις είτε με σφάλματα μας τον διαχωρισμό και την διχοτόμηση. Ας εργαστούμε όλοι μαζί επαναλαμβάνω να κάνουμε το στον στόχο της επανένωσης του τόπου μας το μεγάλο όραμα για όλους τους Κυπρίους και προπάντων για τα παιδιά μας.

Κορμακίτης 3 Νοεμβρίου 2013