Ο Αρχιεπίσκοπος δεν προβλέπει εξέλιξη στο Εθνικό μας θέμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος β’, παρέστη σε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βρυούλων Παντελεήμονος και Κορωνείας Παντελεήμονος και του Επισκόπου Χύτρων Λεοντίου στον Ιερό Ναό της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα, όπου  χειροτόνησε εις Πρεσβύτερο τον ιεροδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Τριφύλλιο Ονησιφόρου και τον προχείρισε εις Αρχιμανδρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κυπριακό θα βρίσκεται για λίγο καιρό ακόμα σε στασιμότητα τονίζοντας ότι δεν προβλέπει επί του παρόντος συνέχιση συνομιλιών ή εξέλιξη για το εθνικό μας θέμα.

Ο Μακαριότατος, πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οτιδήποτε κρίνοντας και από την απόσυρση από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί του χάρτη για το εδαφικό. Είπε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά έχει σκληρύνει περαιτέρω την θέση της.

Οι προτάσεις του κ. Ακιντζί, και οι απόψεις του προς την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ διαφέρουν από τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα δεν υπάρχει σύγκλιση. Ως εκ τούτου, εκτίμησε, ο Αρχιεπίσκοπος, δεν πρόκειται να υπάρξει οτιδήποτε εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την σύλληψη των ψαράδων από την λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χαρακτήρισε τέτοιου είδους συμπεριφορές ως απαράδεκτες.

Είναι είπε, “μια απαράδεκτη κατάσταση οι ψαράδες ευρίσκοντο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας” προσθέτοντας πως “δεν μπορεί να επεμβαίνει το καθεστώς και επειδή έχουν στρατό, έχουν την δύναμη, αφού η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν τους αθώους ανθρώπους φιλήσυχους ψαράδες και να τους παίρνουν στα μπουντρούμια”.

Σημείωσε ότι οφείλουν και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και η Ευρώπη “επιτέλους να τους βάλουν σε μια τάξη και να μην επιτρέπουν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις που κάθε λίγο και λιγάκι λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας”.

“Εκείνο που έχω να πω είναι ότι είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που συμβαίνει κάθε λίγο εδώ στην πατρίδα μας”, κατέληξε .