Ο ανασχηματισμός, η κόντρα και το μήνυμα

Η Κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, ο Σαμαράς προχώρησε σε ριζική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος και οι… κόντρες έκαναν την εμφάνισή τους από την πρώτη ώρα της συμβίωσης.

Η πρώτη κόντρα με πρωταγωνιστές τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδο, αναγκάζοντας τους δύο ηγέτες της κυβερνητικής συγκατοίκησης Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να επιβάλλουν την… τάξη, έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες, κυρίως τους νεοεισερχόμενους στο κυβερνητικό τραπέζι, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν διαφοροποιήσεις από την κεντρική κυβερνητική γραμμή.

Στόχος των δύο πολιτικών αρχηγών είναι να αποτρέψουν κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων σε διάφορα κρίσιμα Υπουργεία που σχετίζονται με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα, ενώ ήδη έχουν υπάρξει και συστάσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο χθες και στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Όπως άλλωστε διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί κινήσεις από ορισμένους υπουργούς που θα δίνουν την εντύπωση ότι αδυνατούν να συνεννοηθούν με κάποιους άλλους και δεν είναι διατεθειμένος να ισορροπεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε τεντωμένο σχοινί.

Ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ο κ. Σαμαράς απηύθυνε σαφές μήνυμα, προτρέποντας τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται «η συλλογική προσπάθεια από εδώ και στο εξής».