Ο Αμερικάνος του Παπαδιαμάντη στο Τριανόν

Αυλαία για μια εξαιρετική παράσταση μετά από τέσσερα χρόνια πέφτει σήμερα στο Τριανόν. Ο Αμερικάνος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο (σκηνοθεσία, ερμηνεία) κλείνει έναν κύκλο επιτυχίας σήμερα Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Τριανόν.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς, που θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη.

Μια ιστορία ίδια με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας».

Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του» γιατί δεν είναι ούτε ξένος, ούτε Αμερικάνος, αλλά ένας  Έλληνας μετανάστης.  Ένα έργο γραμμένο από τον Παπαδιαμάντη το 1871, που όπως όλα τα κλασικά κείμενα είναι τόσο διαχρονικό, γίνεται θεατρική παράσταση για έναν ηθοποιό και για έναν μουσικό.

Ο εξαιρετικός ηθοποιός (και σκηνοθέτης εδώ) Θανάσης Σαράντος, δίνει μια σημαντική ερμηνεία μόνος πάνω στην σκηνή, κάνοντας διάλογο με ένα πιάνο. Καταφέρνει να μας μεταφέρει σε μια αλλοτινή εποχή χωρίς σκηνικά, αλλά με μοναδικά του εργαλεία ένα παλτό και μία βαλίτσα! Η συνδρομή της μουσικής και των ήχων, από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη, είναι αναφαίρετο στοιχείο της παράστασης και ο τρόπος που ο ίδιος  χρησιμοποιεί το πιάνο και τις χορδές του είναι παράσταση από μόνο του. Το εκπληκτικό, αυτό, μονόπρακτο μιλά για την ανθρώπινη μοναξιά και την καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Πρόκειται για ένα από τα λίγα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με happy end και συμπίπτει με την επέτειο των 101 χρόνων από το θάνατο του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» (1851-1911).

ΤΡΙΑΝΟΝ : Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101
Τηλέφωνα για πληροφορίες : 210 8222702, 210 8215469

Η παράσταση υπάρχει και σε ψηφιακή έκδοση σε Audiobook στο Apple iTunes Store.