Ο Αλ. Ντάουνερ προσβλέπει σε ένα ευχάριστο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών

Προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών κατέβαλε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

“Νομίζω ότι το κύριο θέμα είναι να έχουμε το δείπνο, να επικεντρωθούμε στο να έχουμε ένα επιτυχημένο δείπνο και οι δύο ηγέτες να περάσουν ευχάριστα μαζί με τις συζύγους τους”, ανέφερε Αυστραλός απεσταλμένος του ΟΗΕ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ουσία των συζητήσεων, ενώ ανέφερε πως στο μενού θα βρίσκεται ψάρι.

“Πραγματικά δεν θέλω να υπεισέλθω σε περαιτέρω ανάλυση για το δείπνο. Είναι απλά ένα δείπνο, δεν είναι μια υπερπαραγωγή, είναι ένα δείπνο”, είπε απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι προσβλέπει να έχει μια “καλή συνάντηση με τους ηγέτες”, προσθέτοντας ακόμη πως ο ίδιος αναμένει τόσο φαγητό που θα τον κρατήσει μέχρι το πρόγευμα της επόμενης ημέρας.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του για το δείπνο, ο κ. Ντάουνερ περιορίστηκε να πει πως αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες.

Περαιτέρω, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως η ημερομηνία του δείπνου άλλαξε αρκετές φορές και ότι η 29η Μαΐου είναι ημέρα μνημόνευσης των ειρηνευτών του ΟΗΕ. Πρόσθεσε δε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν στους ηγέτες να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 29ης τελετή κατάθεσης στεφάνων και την πραγματοποίηση του δείπνου την επόμενη ημέρα, πράγμα που, όπως είπε, έχουν αποδεχθεί.

“Μία μέρα δεν θα κάνει διαφορά στο μεγάλο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού”, είπε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η μετακίνηση του δείπνου στις 30 Μαΐου έγινε διότι η 29η Μαΐου είναι επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν είναι καθήκον του η ανάλυση της ιστορίας της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και 600 με 700 πριν.

Σημείωσε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι το κατά πόσον το δείπνο θα γίνει στις 29 ή στις 30 Μαΐου, αλλά το κατά πόσον το Κυπριακό μπορεί να λυθεί. “Τα επιχειρήματα για την ημερομηνία (του δείπνου) δεν συνεισφέρουν στη λύση του Κυπριακού”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο, ο κ. Ντάουνερ περιορίστηκε να αναφέρει ότι το σημαντικό είναι ότι μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, το δείπνο αυτό αποτελεί ευκαιρία για συνάντηση των δύο ηγετών.