Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πότε θα κάνει εκλογές

Για το τέλος κρατάει τα «βαριά χαρτιά» του ευρωψηφοδελτίου ο Αλέξης Τσίπρας κρατώντας πέντε κενές θέσεις από τις συνολικά 42 για τις τελικές του επιλογές.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να ενισχύσει πολιτικά την ευρωλίστα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και με άλλα πολιτικά πρόσωπα ή κάποιον υπουργό πέραν της Έλενας Κουντουρά που ανακοινώθηκε χθες. Σημειωτέον πως η κ. Κουντουρά θα αποχωρήσει από το υπουργείο Τουρισμού, επομένως θα μείνει κενή μία θέση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε 12 υποψηφιότητες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το όνομα του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη. Όμως έχει δύο υποψηφίους από την ΔΗΜΑΡ, δύο από την Γέφυρα και επιπλέον τον ιστορικό Βλάση Αγζτίδη που θεωρείται πολύ σημαντική προσωπικότητα στον χώρο του.

Αν προκύπτει κάτι ενδιαφέρον από την χθεσινή κλειστή συνεδρίαση του οργάνου αυτό συνδέεται με την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Πρακτικά κλείνοντας τις σχετικές φήμες που αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στα κεντρικά του στελέχη να μην τροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση με υπόνοιες ότι οι κάλπες για τις εθνικές μπορεί να στηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πως μολονότι έχει δεχθεί εισηγήσεις για τετραπλές εκλογές στις 26 Μαϊου εκείνος δεν τίς έχει δεχτεί και είναι αντίθετος με αυτήν την προοπτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αξιώνιει από τα στελέχη του κόμματός του να υιοθετήσουν στην ρητορική τους αλλά και στον προσανατολισμό τους τον ορίζοντα του Οκτωβρίου. Σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας είχε πει ότι καλό είναι όλα τα στελέχη να συνταχθούν σ’ αυτήν την γραμμή για να μην θολώνουν τα πράγματα και επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις περί εκλογικού αιφνιδιασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνει στην υπόθεση του προοδευτικού πόλου με κινητοποίηση όλων των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και της νεολαίας του, στελεχών και βουλευτών. «Προοδευτική Συμμαχία παντού» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε. Παράλληλα είπε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η οποία και θα αριθμεί σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 130-140 μέλη,.

Απευθυνόμενος στα μέλη του οργάνου ο πρωθυπουργός είπε «Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει ο μεγάλος μαζικός χώρος συνάντησης των μελών μας με όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο όραμα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας». Για τον ίδιο, οι προοδευτικοί πολίτες στο Γαλάτσι έδωσαν μήνυμα συμμετοχής, αποφασιστικότητας και νίκης.