Ο Ακιντζί περιμένει πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ

Πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση διάσκεψης στη Γενεύη με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα και όχι την πρόταση Αναστασιάδη αναμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που ισχυρίστηκε ότι είναι «ψέμα» πως Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αναφερόμενος στη νέα πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την οποία ενημερώθηκε το Σάββατο από τον κ. Άιντε σχολίασε ότι άλλαξε μόνο τη σειρά των προϋποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι αρχικά ο κ. Αναστασιάδης είχε προτείνει έναρξη στη Γενεύη με την ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά το εδαφικό.

Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, που συζητήθηκε τελευταίο στη Γενεύη και όπου υπήρξε σοβαρή πρόοδος και αυτή η συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα από την συζήτηση των 4 άλλων κεφαλαίων.

«Περιμένουμε να γίνει σωστή ενημέρωση του γ.γ. του ΟΗΕ» , ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του κ. Άιντε «έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της επιμονής του Ελληνοκύπριου ηγέτη σε προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες».

Είπε ότι είναι ψέμα ότι πήραν πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για συνάντηση την Δευτέρα. «Δεν απορρίψαμε πρόταση που δεν υπήρξε», υποστήριξε.

Σε ομιλία στη γενική συνέλευση του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Αναστασιάδης «απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση και κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και δυστυχώς καταφεύγει σε τακτικισμούς».