Ο αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης

Μία εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλες προοπτικές για τη Λάρνακα

του Ανδρέα Λουρουτζιάτη*

Η σημασία της τουριστικής βιομηχανίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή οικονομία για να ορθοποδήσει είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες, η αξία του τουρισμού σε περιόδους έντονης και παρατεταμένης κρίσης, αποδεικνύεται ακόμη πιο καθοριστικής σημασίας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η Λάρνακα διαθέτει τα συστατικά στοιχεία και τις προϋποθέσεις για να θεμελιώσει μία πολυπρόσωπη διάσταση στο τουριστικό της προϊόν. Γι αυτό και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Λάρνακας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τουρισμό, οι προοπτικές της Λάρνακας είναι τεράστιες. Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποκτά μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου. Μία εναλλακτική μορφή που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης και την αύξηση του επαναλαμβανόμενου τουρισμού. Αυτή την αναπτυξιακή προοπτική είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε.

AFP full courts

Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Volley U21, για δεύτερη συνεχή χρονιά, εδραιώνει τη Λάρνακα στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων. Πέρα από το κύρος που προσδίδουν τέτοιες διοργανώσεις, η φιλοξενία αθλητικών γεγονότων τέτοιας εμβέλειας σε εποχές δύσκολες, αποφέρει πολλαπλά οφέλη και δίνει σημαντικές ανάσες στην τοπική οικονομία. Τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν ένα από τα καλύτερα μέσα προβολής της πόλης μας και συμβάλλουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες ανάδειξής της ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Η Λάρνακα, ως εκ τούτου, δηλώνει πανέτοιμη να αξιοποιήσει την προοπτική που προσφέρει ο αθλητικός τουρισμός, καθώς διαθέτει την υποδομή για να φιλοξενήσει κι άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στο μέλλον. Η αξιολόγηση του Δήμου Λάρνακας από τη διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ήταν τέτοια που έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για διοργανώσεις παρόμοιας εμβέλειας στο μέλλον.

Η Λάρνακα φιλοξένησε επίσης πρόσφατα τους διεθνείς αγώνες MUAY THAI, με αθλητές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποία αναμετρήθηκαν με τους Κύπριους πρωταθλητές. Την ίδια ημέρα, διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Beach Handball, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία των Φοινικούδων.

Αναμφίβολα, η φιλοξενία αυτών των διοργανώσεων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών που με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους. Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά αποτελεί βασική προϋπόθεση της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει, γι αυτό πριν από δύο περίπου χρόνια δημιουργήσαμε διάφορες ομάδες εθελοντών. Οι ομάδες αυτές συμμετέχουν σε αρκετές δράσεις του Δήμου Λάρνακας με εξαιρετικά αποτελέσματα και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες εθελοντικές ομάδες δράσεων στις οποίες θα συμμετέχουν συνδημότες μας.

Υπολογίζεται ότι συνολικά ο τομέας του αθλητικού τουρισμού συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία πέραν των €40.000.000 ετησίως. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, κρίνεται απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του εξειδικευμένου αυτού τομέα της τουριστικής αγοράς. Με τον σωστό προγραμματισμό, ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τόσο την εθνική οικονομία όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο δήμος Λάρνακας εργάζεται συγκροτημένα και με πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται όμως και την αρωγή του κράτους. Η συνεργασία μας με τον ΚΟΑ είναι παραγωγική και αναμένουμε ότι σύντομα θα προχωρήσει και η ανάπλαση του Κοινοτικού πολυδύναμου αθλητικού χώρου με την δημιουργία γηπέδων αντισφαίρισης και άλλων χωρών άθλησης. Ένα έργο που είναι ώριμο κατασκευαστικά και έτοιμο προς υλοποίηση.

Η Λάρνακα πρέπει να συνεχίσει να θεμελιώνει το τουριστικό προϊόν της πάνω στα πλεονεκτήματα μιας εξειδίκευσης, επενδύοντας στην ποιότητα και τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν, καθώς και με την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν προοπτικές και προχωρούμε οργανωμένα, μεθοδικά, και με αποφασιστικότητα.

*Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είναι Δήμαρχος Λάρνακας

Capture