Ο Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία της ζώνης Σένγκεν

Στις δηλώσεις των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης που προσέρχονταί στο Συμβούλιο JAI, στο Άμστερνταμ, κυριάρχησαν το θέμα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ιδιαίτερα ο έλεγχος της εισόδου μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Η Κομισιόν έλαβε ταχεία δράση και έθεσε στο τραπέζι στέρεες προτάσεις για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και τώρα είναι σειρά των κρατών μελών να φέρουν αποτελέσματα”, δήλωσε προσερχόμενος ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμάπουλος.

Ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, την οποία συνέδεσε με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής πρέπει να κάνουν περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας ζήτημα την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών. Ανακοίνωσε δε ότι σήμερα στο Αμστερντάμ θα επισημοποιηθεί και η δημιουργία του ευρωπαϊκού κέντρου αντιτρομοκρατίας.

Ο Επίτροπος αρνήθηκε την ύπαρξη συζητήσεων για “μίνι Σένγκεν” με περιορισμένο αριθμό μελών, αλλά και για την αποπομπή της Ελλάδα από τη συνθήκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των περισσότερων υπουργών που προσήλθαν. Η Αυστρική υπουργός εσωτερικών επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή της, πως “είναι μύθος ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν να φυλαχθούν” και πως “η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσει το ναυτικό της”.