Ο έρωτας περνάει από το στομάχι….

Ο αγαπημένος σας μπορεί να έχει το κλειδί για την καρδιά σας, αλλά μια σωστή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι το κλειδί για μια υγιή καρδιά.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν φέρνει μόνο συναισθήματα αγάπης και χαράς, φέρνει επίσης σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα, και άλλες λιχουδιές, γι’ αυτό καλό είναι να προσπαθήσετε να γιορτάσετε την αγάπη με υγιεινούς τρόπους.

Τελικά «ο έρωτας περνάει από το στομάχι»;

Η φράση αυτή έχει απασχολήσει πολλούς για το κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Είναι όντως αφροδισιακά; Ή απλώς η κατανάλωσή τους προκαλεί καλύτερη αιμάτωση στις ερωτογενείς περιοχές και συνεπώς αύξηση της ερωτικής διάθεσης.

Από την άλλη πλευρά, ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης. Επίπλέον, υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στην φυσιολογία του οργανισμού με διάφορους τρόπους, όπως την μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση.

Έτσι, θα λέγαμε πως η διατροφή αποτελέι κλειδί για μία καλή ερωτική ζωή.

Αρχαίοι Έλληνες, τελετουργία του γεύματος και ερωτική διάθεση

Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι’ αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον. Tα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα.

Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις.

Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

 

 

Τροφές που φαίνεται ότι τονώνουν τη… λίμπιντο
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία. Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.

Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως: Οι ξηροί καρποί,το ταχίνι,το ελαιόλαδοτ ο αβοκάντοοι ηλιόσποροι η φυτική μαργαρίνη και το μπρόκολο.

Tα θαλασσινά
Ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη.

Oι ξηροί καρποί
Κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.

Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα
Φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, και η τσιπούρα.

Το αβοκάντο
Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

H βανίλια
Θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

Tα φρούτα & τα λαχανικά
η μπανάνα ο ανανάς το σύκο τα μούρα οι φράουλες τα σταφύλια τα καρότα τα σπαράγγιατα φασόλια ο αρακάς το σέλινοτ ο πράσο

Tο τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο
Είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Tα καυτερά φαγητά
Το τσίλι και το κάρι ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αρωματικά φυτά
Φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο, και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Tο κρασί
Το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια, σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Η σοκολάτα
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών, αφού έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.