“ΟΧΙ” του Κουβέλη στην τρόικα

Οριστικό και ομόφωνο είναι το «Όχι», της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά μετά και τη χθεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις  από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε για  μια ακόμη από την τρόικα να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά όπως έχουν, από το συνολικό πακέτο μέτρων.

«Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας», αναφερόταν σε ανακοίνωση του κόμματος.

Η ΔΗΜΑΡ, ζητά είτε τον διαχωρισμό των εργασιακών από τα δημοσιονομικά, ώστε να μπορέσει να καταψηφίσει τα πρώτα, υπερψηφίζοντας όμως τα δεύτερα, είτε την επαναφορά των εργασιακών στο μέλλον σε ένα συνολικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις εργασιακές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή ο Φώτης Κουβέλης ζητούσε από τον Αντώνη Σαμαρά, στήριξη και υιοθέτηση τα στάσης του ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας, λέγοντας ότι το κόμμα του  στηρίζει την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλέσουν οποιαδήποτε κρίση.

Από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πάντως, δεν έλειψαν οι διαφορετικές φωνές, που στήριξαν ωστόσο την απόφαση – οι οποίες έθεσαν θέμα μη ψήφισης συνολικά, των μέτρων της κυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ γεγονός που θα οδηγούσε σε έξοδο του κόμματος από την κυβέρνηση.

Στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου πάντως, αργά χθες το βράδυ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ως προς την τελική έκβαση του θέματος, ενώ πολλοί μιλούσαν για «παρτίδα σκάκι» που διεξάγεται σε πολλά επίπεδα –εσωκομματικό, ενδοκυβερνητικό και ευρωπαϊκό.