Ουσιαστική συμβολή του ΕΛΚ στο Κυπριακό ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Στην Κύπρο επιστρέφει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρεί απόψε από το Δουβλίνο, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο ο Πρόεδρος ζήτησε την ουσιαστική συμβολή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για επανένωση της Κύπρου, τόσο μέσω ξεκάθαρων μηνυμάτων προς όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι ενεργά αναμεμιγμένοι στη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως επίσης και μέσω ενεργότερης συμμετοχής της ίδιας της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για παροχή εμπειρογνωμοσύνης και για να διασφαλιστεί ότι η τελική λύση θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Σε παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις “πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά” και ότι “η συγκυρία των εξελίξεων στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές για ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μας αναγκάζουν, ως ο κατεξοχήν ευρωπαϊκός χώρος που εκφράζει παραδοσιακά τις αρχές και τις αξίες μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά έτσι ώστε το κόμμα να καταστεί η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο”, πράγμα που είναι “περισσότερο αναγκαίο σήμερα λόγω των εξελίξεων στη γειτονία μας”. “Αναφερόμενος στην Ουκρανία και σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, φέρνω στο μυαλό την Κύπρο, η οποία υποφέρει, όπου το ένα τρίτο του εδάφους της βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή τα τελευταία 40 χρόνια”, είπε ο Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “μετά από δικές μας προσπάθειες και επιμονή, έχει επιτευχθεί η συμπερίληψη αναφοράς στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα, σε μια τελική λύση που θα σέβεται και θα διασφαλίζει τις αρχές της Ένωσης και σε ένα κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ”.

“Η Κύπρος είναι από το 2004 ένα πλήρες μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση. Η ενωμένη Κύπρος θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στις διεργασίες της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητώ τη δική σας ουσιαστική συμβολή, τόσο μέσω ξεκάθαρων μηνυμάτων προς όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι πρέπει να είναι ενεργά αναμεμιγμένοι στη διαπραγματευτική διαδικασία, όπως επίσης και μέσω ενεργότερης συμμετοχής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για παροχή εμπειρογνωμοσύνης και για να διασφαλιστεί ότι η τελική λύση θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ”, είπε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια για εκλογή του υποψηφίου του ΕΛΚ στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “είναι αυτονόητο ότι θα σταθώ στο πλευρό του υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω στις προσπάθειες του”, και επαναβεβαίωσε “τη δέσμευσή μου για μια ενεργό ανάμιξη στις εκλογικές διαδικασίες, έτσι ώστε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι η ηγετική πολιτική δύναμη της Ευρώπης”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ιδιαίτερα η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, καλεί το ΕΛΚ να είναι πρωτοπόρο στην προσπάθεια ανατροπής αυτής της κατάστασης”. “Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία έπρεπε να αντιμετωπίσω μια σοβαρή οικονομική κατάσταση. Δεν πέρασε ένας χρόνος από τη εκλογή όπου η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ευκαιρίες και να επαναφέρει την Κύπρο στο δρόμο της ευημερίας και ανάπτυξης”, είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο συνέβη και στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.