“Ουράνια ταφή” στο Θιβέτ (ΒΙΝΤΕΟ 18+)

Γράφει η Κάλια Δραγατάκη

Η κάθε χώρα έχει τη θρησκεία της,τα έθιμά της.Σε πολλές περιπτώσεις  υπάρχουν και τα τοπικά έθιμα που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της κάθε χώρας.Δεν θα ήταν σωστό να μην σεβαστούμε τις διαφορετικές αντιλήψεις και συνήθειες ξένων τόπων ,όμως αυτό που ακολουθεί με έχει σοκάρει με όλη τη σημασία της λέξης.

Στο Θιβέτ λοιπόν, ο κόσμος θάβει τα αγαπημένα του προσωπα με “Σελέστ ή Ουράνια Ταφή” .Ένας αρχαίος τρόπος κηδείας όπου παλαιότερα εκτός από το Θιβέτ όπου “κρατιέται” μέχρι σήμερα, υπήρχε και σε πολλούς λαούς ανά την γη όπου είχαν άμεση σύνδεση με την φύση. Ιδιαίτερα οι Ινδιάνοι της Αμερικής προτιμούσαν αυτόν τον τρόπο κηδείας φτιάχνοντας μια πρόχειρη εξέδρα ύψους δυο μέτρων, τοποθετούσαν τους νεκρούς σαβανωμένους στην ξύλινη εξέδρα και τους άφηναν να φαγωθούν από τα ζώα της φύσης.

Αν και υπάρχει η εναλλακτική λύση “η κειδία της πυράς” οι πλείστοι ενημερώνουν την οικογένειά τους -χρειάζεται η συγκατάθεση του μελλοθάνατου- πως επιλέγουν την “Ουράνεια Ταφή”.

Πιστεύουν με το να τους κατασπαράξουν διάφορα ζώα  θα βοηθήσει στην εξέλιξη του πλανήτη και του κόσμου.Το να γίνουν ένα με την γη, τον αέρα, τα δένδρα, την βροχή είναι μία πραξη λύτρωσης για το βουδισμό .(ανάλογα με τα πιστεύω και το διαλογισμό που έκαναν εν ζωή)

Πιστεύουν ότι όταν φαγωθούν από τα όρνια εφόσον αφοδεύσουν θα έρθουν ξανά στην γη και θα ενσωματωθούν μια και καλή με την γη…..

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το είδος της κηδείας κοστίζει περίπου τριπλάσιο του μέσου μισθού ενός θιβετιανού.

Το βίντεο δείχνει σκηνές βίας γιαυτό απομακρύνετε μικρά παιδιά από την οθόνη

https://www.youtube.com/watch?v=BUp4jUMIy68&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DBUp4jUMIy68&has_verified=1