Ουκρανία: Mετά τα Abrams και τα Leopard ο Zελενσκι ζητά και F-16!

Εκτός από τα άρματα μάχης Abrams των ΗΠΑ και τα Leopard της Γερμανίας, η κυβέρνηση του Κιέβου έχει βάλει στο «μάτι» και τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

O Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στον στον ιστότοπο «The Hill» ότι είναι αισιόδοξος για την παραλαβή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών όπως τα αμερικανικά F-16, τα οποία ήθελαν οι Ουκρανοί από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η Ρωσία έβαλε για πρώτη φορά… μπότα στο έδαφός της.

«Κάθε είδος όπλου που ζητάμε, το χρειαζόμασταν και χθες», τόνισε ο Γιούρι Σακ προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς το συντομότερο δυνατό».

Πρώτο το Reuters είχε μεταδώσει την είδηση ότι η η κυβέρνηση του Κιέβου στρέφει το βλέμμα της σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «TASS», φιλορώσος αξιωματούχος του Ντονέτσκ δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η Ουκρανία προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από τις ΗΠΑ ή από άλλη δυτική χώρα, όπως η Ολλανδία, τότε οι αυτονομιστές και οι ρωσικές δυνάμεις θα τα καταρρίψουν και στη συνέχεια θα μελετήσουν τα συντρίμμια τους.

Ο αξιωματούχος από το Ντονέτσκ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αφήστε τους να προμηθευτούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Θα είναι μια καλή ευκαιρία στην προσπάθεια εύρεσης υλικών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και το F-16 εξακολουθεί να είναι ένα ενδιαφέρον μαχητικό αεροσκάφος λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στις περιοχές που ελέγχονται από την Ρωσία λειτουργούν άψογα και ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά δεν θα προλάβουν καν να φτάσουν στην γραμμή επαφής.

«Θα τα καταρρίψουμε, θα αποκλείσουμε την περιοχή συντριβής του αεροσκάφους και έπειτα θα εξετάσουμε εξονυχιστικά ό,τι είναι ενδιαφέρον για να το πάρουμε και να το μελετήσουμε, όπως τα ηλεκτρονικά του συστήματα, τα «avionics».

Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς τις τελευταίες ημέρες συζητιέται έντονα η πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Ουκρανία με την Ολλανδία να έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή της να κάνει μια τέτοια κίνηση, ενώ και οι ΗΠΑ δεν το απέκλεισαν ως ενδεχόμενο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει με την ιδέα των εταίρων να μεταφέρουν F-16 στην Ουκρανία.