Ουκρανία: «Θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος στην «τρομοκρατία» στις ρωσόφωνες επαρχίες στην κυριότερη πόλη των οποίων, το ερημωμένο Ντονέτσκ, ακούγονταν και πάλι πυρά, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών.

Τα πυρά ακούστηκαν το πρωί στο κέντρο της πόλης και από μια ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία είναι αποκλεισμένη από την Δευτέρα, μετά τις σφοδρές μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους. Ο δήμαρχος του Ντονέτσκ κάλεσε τους κατοίκους των γειτονικών κτηρίων να μην βγουν από τα σπίτια τους, «ούτε καν στο μπαλκόνι».

Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι βιτρίνες τους είναι καλυμμένες με ξύλινες ή μεταλλικές πλάκες για να εμποδιστούν όσοι ενδεχομένως θελήσουν να τα λεηλατήσουν. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και πολλές υπηρεσίες και γραφεία. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι νωρίς το πρωί είδαν να περνούν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στη ζώνη του αεροδρομίου, το οποίο οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαταλάβει από το πρωί της Τρίτης, μετά από σφοδρή μάχη, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει την πρόσοψη του αεροδρομίου, κατεστραμμένη, με όλα τα τζάμια σπασμένα.

Την προηγουμένη πυρπολήθηκε το κλειστό στάδιο Ντρουζμπά, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γάλλος επικοντιστής Ρενό Λαβιλενί έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε επί χρόνια ο Ουκρανός θρύλος του αθλήματος Σεργκέι Μπούμπκα.

Ο κ. Ποροσένκο, η ορκωμοσία του οποίου προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου, υποσχέθηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, να αναλάβει δράση για να τερματιστεί «το καθεστώς του τρόμου».

Στην ανατολική Ουκρανία «βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση», παραδέχτηκε, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε πλέον σε αυτούς τους τρομοκράτες να απαγάγουν ανθρώπους και να τους σκοτώνουν, να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν τον νόμο».

Την ίδια στιγμή που το Κίεβο εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ένοπλων φιλορώσων ανταρτών, η Ουκρανία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να διακοπεί η τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει δύο δισ. δολάρια στον ρωσικό κολοσσό Gazprom στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου, το οποίο όμως αρνείται να εφαρμόσει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, Μόσχα και Κίεβο έχουν διορία μέχρι το βράδυ για να αποδεχτούν τους όρους μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με βάση την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει άμεσα 2 δισ. από το ποσό που οφείλει στη ρωσική εταιρεία.

Εάν επικυρωθεί η συμφωνία, την Παρασκευή θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου που θα ισχύει στις μελλοντικές παραδόσεις. Η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει από την Τρίτη ότι το σχέδιο που της προτείνουν οι Βρυξέλλες δεν είναι το πλέον κατάλληλο, καθώς ζητεί διαβεβαιώσεις πως η τιμή θα μειωθεί, προτού αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται ήδη στη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο για την ενεργειακή ασφάλεια.