Ουαλία: Ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα (4 και 5 Σεπτεμβρίου) στις πόλεις Νιούπορτ και Κάρντιφ της Ουαλίας χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς όπως θεωρούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία βρίσκεται ενώπιον ενός “αλλαγμένου κόσμου” στον οποίο έχουν ανοιχθεί “πολλά μέτωπα”.

Οι 150 αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων και Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα επικεντρωθούν στο θέμα της Ουκρανίας και για το λόγο αυτό ζήτησαν να παραστεί στη Σύνοδο και ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Θα εστιάσουν επίσης και σε άλλα θέματα όπως η τρομοκρατία,το Αφγανιστάν αλλά και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Εκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κ.α., θα παραστούν επίσης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΓΓ του ΝΑΤΟ: Σύνοδος σε ένα `αλλαγμένο κόσμο`

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι θα τονιστεί στον Πρόεδρο της Ουκρανίας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της χώρας, “καθώς αυτή δέχεται επίθεση από τη Ρωσία”.

`Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία`, είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι “η Σύνοδος στην Ουαλία θα λάβει χώρα σε ένα αλλαγμένο κόσμο. Θα συζητήσουμε ακριβώς τις προκλήσεις αυτού του αλλαγμένου κόσμου”.

“Ενώπιόν μας έχουμε πολλά μέτωπα. Στα Ανατολικά, η Ρωσία εισέρχεται στην Ουκρανία και στα Νότια βλέπουμε πολιτική αστάθεια και άνοδο του εξτρεμισμού. Αυτές οι κρίσεις μπορούν να ξεσπάσουν από στιγμή σε στιγμή χωρίς καμία προειδοποίηση”, υπέδειξε.

Οπως είπε, η μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι η προστασία των πληθυσμών και των εδαφών των κρατών – μελών του.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να εργαστούμε με εταίρους που μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε την σταθερότητα”, συνέχισε.

Ο κ. Ρασμούσεν ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τους εταίρους της εάν δεχθούν επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η ολοκλήρωσή της την Παρασκευή συμπίπτει με τη διορία που έδωσε η ΕΕ στη Ρωσία. Οπως είπε την Τρίτη η Ιταλίδα ΥΠΕΞ και νέα Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με ένα πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οπως θα ήταν αναμενόμενο τα μέτρα ασφαλείας τόσο στις δύο πόλεις Νιούπορτ και Κάρντιφ, όσο και στο Celtic Manor Resort όπου θα καταλύσουν οι αντιπροσωπείες, είναι δρακόντεια ενώ οι κάτοικοι και των δύο πόλεων λαμβάνουν ήδη ειδοποιήσεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά το διήμερο της Συνόδου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτικών προσώπων στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οπως δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, θα επιστρατευθούν 10.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα συνεργάζονται στενά με τον στρατό, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και την πυροσβεστική υπηρεσία και τα νοσοκομεία.

“Η οργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα μου. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους κινητοποίηση για παροχή ασφάλειας είχαμε ίσως μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων”, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Κινητοποιήσεις κατά του ΝΑΤΟ

Εδώ και αρκετές ημέρες άρχισαν στην περιοχή οι κινητοποιήσεις κατά του ΝΑΤΟ. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία 2.000 ατόμων στο Νιούπορτ, κυρίως Βρετανών μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Σταματήστε το ΝΑΤΟ” , “Σταματήστε τον πόλεμο”, “Οχι σε νέους πολέμους, όχι στο ΝΑΤΟ”. Η Αστυνομία αναμένει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν το διήμερο της Συνόδου.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει επίδειξη της αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ με 22 αεροσκάφη από 22 χώρες να υπερίπτανται της γύρω περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.