Ουάσινγκτον: Νόμιμη η μαριχουάνα για…ψυχαγωγική χρήση από τους ενήλικες

Με μουσική ρέγκε και καπνούς μαριχουάνας, δεκάδες χρήστες στην Ουάσινγκτον γιόρτασαν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση ενηλίκων.

Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον έγινε η πρώτη στη χώρα που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα, σε μικρές ποσότητες,  μόνο όμως μέσα στο σπίτι τους, ενώ η πώληση παραμένει παράνομη. Ένας παρόμοιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου στο Κολοράντο , στις δυτικές ΗΠΑ, το οποίο ενέκρινε επίσης με δημοψήφισμα, την ίδια ημέρα, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι πλέον νόμιμο να κατέχει κανείς μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω.

Το να καπνίζει πάντως  κάποιος δημόσια μαριχουάνα, τιμωρείται με πρόστιμο 50 δολαρίων. Όποιος εξάλλου συλληφθεί να οδηγεί με ένα επίπεδο THC –το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας– αντίστοιχο με 0,08 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, θα διώκεται. Πολλές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν ήδη την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από σοβαρές νόσους, αλλά καμιά ως τώρα δεν είχε επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για λόγους ψυχαγωγίας.

Πάντως ,”η καλλιέργεια, η πώληση ή η κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας κάνναβης παραμένει παράνομη, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας της Πολιτείας.  Για τον Ρόμπερτ Μίκος, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Νάσβιλ στο Τενεσί,  θεωρητικά ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί επί του πεδίου.

“Στη λίγο πιθανή περίπτωση που το FBI σας συλλάβει και θέλει να ασκήσει δίωξη σε βάρος σας, δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το γεγονός ότι είναι νόμιμο σύμφωνα με το νόμο της Πολιτείας”, λέει ο ειδικός αυτός.